Букмейкър на месеца
100% до 300лвРЕГИСТРАЦИЯ
18+ ВАЖАТ ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ
100% до 300лв
Букмейкър на месецаБукмейкър на месеца
РЕГИСТРАЦИЯ
18+ ВАЖАТ ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ

Защо Серина Уилямс е най-великата в тениса

0
Серина Уилямс
Стопкадър: You tube

Серина Уилямс се оттегля от тениса. Най-вероятно това ще се случи след US Open, макар че това не е сигурно. В съобщението си американката не посочи конкретен момент на оттегляне, а в редките си интервюта след това изявление тя допусна, че ще продължи да играе. Например за участието си в Откритото първенство на Австралия тя каза: „Не мисля, че ще бъда там. Но никога не се знае. Едно от нещата, които научих по време на кариерата си, е, че никога не казвай никога“.

Самата Серина обаче казва, че US Open вероятно ще бъде последният турнир в кариерата ѝ, започнала през 1995 г.

И тя е решила да вдигне шум накрая. Във втория кръг в Ню Йорк американката, която на 26 септември ще отпразнува 41-вия си рожден ден, победи световната номер две Анет Контавейт със 7:6, 2:6, 6:2. Не може да се каже, че Контавейт е играла зле, но Серина все пак беше по-добра от една от най-добрите в света. А начинът, по който се движеше в оспорваните разигравания в третия сет, беше просто брилянтен.

Очевидно е, че Серина е най-великата тенисистка на своята епоха. И може би най-великият тенисист в историята.

Сравняването на тенисисти от различни исторически периоди обаче е трудна задача, тъй като стиловете, технологиите и контекстът се променят с времето.

Серина например има 23 победи в турнирите от Големия шлем. По този показател тя не е най-добрата в историята, след като Маргарет Корт има 24 титли. Но контекстът е от значение: Корт печели 13 титли преди 1968 г. и в началото на Откритата ера, когато на турнирите от Шлема се допускат само аматьори. Тя печели и 11 титли от Откритото първенство на Австралия, което повечето от най-добрите играчи по онова време пропускат.

Вероятно затова, дори когато Серина все още не побеждаваше всички останали, никой не мислеше много за Маргарет Корт. Феновете на Уилямс, например, обичат тази графика, която показва, че когато Серина е била далеч от рекорда, медиите са броили само титлите от Откритата ера. Едва след като американката надмина постижението на Щефи Граф, хората си спомниха, че тенисът се е играл и преди 1968 г.

Така че има много силни аргументи да се смята, че Серина е най-великата, въпреки че е спечелила по-малко турнири от Шлема от Корт. От друга страна, има също толкова силни аргументи Граф да бъде смятана за най-великата, въпреки че е спечелила по-малко Шлемове от Серина.

Първият аргумент: германката е с 10 години по-млада от Серина, когато печели 22-те си титли от Шлема. И в края на кариерата си тя не се е превърнала в пътник в големите турнири, а резултатите ѝ в последните два турнира са титла и финал. И тя напусна тениса, като каза, че е спечелила всичко и вече не се интересува от него.

Вторият аргумент: Граф има календарен Голям шлем – или по-скоро дори календарен Златен шлем. През 1988 г. тя печели четирите състезания от Големия шлем и Олимпийските игри.

Между другото, Корт също е печелила четирите турнира от Големия шлем в една година – през 1970-а, в Откритата ера. От друга страна, Серина никога не е постигала това. Най-близко беше до подобен триумф през 2015 г., когато загуби от Роберта Винчи на полуфинала на US Open.

Освен това, както отбелязва Кристофър Клари от „Ню Йорк Таймс“, турнирите от Големия шлем като цяло едва наскоро се превърнаха в основен критерий за величието на тениса. Преди 90-те години на миналия век те са били обект на много по-малко внимание – например Род Лейвър, който е печелил четирите турнира от Шлема най-малко по двата пъти, все още не знае колко точно турнира от Големия шлем е спечелил.

Така например някой може да каже, че Крис Евърт и Мартина Навратилова са най-великите като цяло – всяка от тях е спечелила по 18 турнира от Шлема, а общо са взели съответно 157 и 167 титли. Другото важно нещо е, че те са играли и спечелили толкова много, защото са играли в зората на WTA Tour, когато основните звезди трябваше да го теглят и популяризират. За сравнение, Серина има 73 титли и е пета в ерата на Open.

Като цяло Серина е в челната петица, но не води по много показатели за величие: спечелени мачове – четвърта, процент на спечелените мачове – пета, седмици на върха на световната класация – трета, брой на сезоните, завършила под номер едно – трета.

Това се различава например от голямата тройка в мъжкия тенис, чиито представители, най-вече Рафаел Надал и Новак Джокович, водят в почти всички посочени категории.

Но има едно нещо, в което Серина не може да се сравнява с никой. Това е дългият спортен живот. В списъка от постижения на десетте най-стари шампиони в АТП тя заема седем първи места – включително първите четири. Общо взето, тя спечели рекордните и, откровено казано, феноменални 10 турнира от Шлема след 30-ия си рожден ден.

Тя е и най-възрастната първа ракета в историята на женския тенис – за последен път е оглавявала класацията на 35 години и 224 дни.

Като цяло можем да кажем, че периодът от 30 до 35 години е най-успешният и доминиращ в кариерата ѝ. В периода 2012-2017 г. тя печели 92% от мачовете си като цяло и 89% от мачовете си срещу топ 10. През това време тя изиграва 66 турнира, от които печели точно половината.

И нека не забравяме, че след 2017 г. и раждането на дъщеря й, Серина достигна до финала на четири турнира от Големия шлем. От 2018 г. насам само Наоми Осака има толкова и никой няма повече от Уилямс.

Като цяло Серина Уилямс е печелила турнири от Големия шлем през 90-те, 2000-те и 2010-те години. Тя доминираше в своето поколение – има положителни или еднакви показатели с всички топ играчи, които са започнали с нея. А след това, когато почти всички нейни връстници завършват, тя доминира над по-младите и има положителна статистика срещу всички големи тенисистки от поколението на Шарапова и Азаренка.

Дори и да пропуснем социално-културното значение на феномена Серина Уилямс, тъй като до голяма степен благодарение на нея женският тенис вече не е спорт за бели момичета от заможни семейства, и влиянието ѝ върху развитието на играта – тя показа докъде може да се стигне в развитието си силовия тенис, именно комбинацията от доминация и дълголетие е основната ѝ претенция да бъде най-великата в историята.

И не само най-великият тенисист в историята, но и най-великият спортист като цяло. Серина спечели първия си турнир от Големия шлем през 1999 г. и достигна последния си финал през 2019 г. Това са 20 години на най-високо ниво.

Тя може да се сравнява единствено със скиорката Марит Бьорген – осемкратна олимпийска шампионка и носителка на 15 олимпийски медала, което е рекорд на Зимните игри във всички спортове. Или пък с Раиса Сметанина, която печели медали на пет олимпийски игри. Или пък със състезателката по бързо пързаляне с кънки Клаудия Пехщайн, която повтори постижението на Сметанина.

Така че Даниил Медведев е прав, когато каза: Тя има и ще има невероятно тенис наследство. Сигурен съм, че и след 100 години ще се говори за Серина Уилямс.


Видяно 21 пъти

Автор

Петър Недков
Петър НедковПетър Недков е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.