Защо нещата в Лос Анджелис Лейкърс не вървят?

0
леброн джеймс лос анджелис лейкърс нба

Сезонът в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада е преполовен и вече псокойно можем да даваме оценки на база първите 44-45 мача на 30-те отбора. Финикс и Голдън Стейт мачкат на запад, на изток Маями, Бруклин и Чикаго са глава над останалите. Никола Йокич, Джоел Ембийд, ДеМар ДеРоузън и Стеф Къри са основните кандидати за MVP и така нататък и така нататък…

Тези неща ги знае всяко хлапе. Затова и няма да им обръщаме много внимание. Темата днес е защо най-славният отбор в историята на баскетбола прави един от най-разочароващите си сезони, въпреки наличието на едни от най-добрите играчи? Да, 17-кратните шампиони на НБА в лицето на Лос Анджелис Лейкърс имат Леброн Джеймс, Антъни Дейвис, Ръсел Уестбрук, Каермело Антъни, Дуайт Хауърд, Тревър Ариза. Поглеждайки на хартия, то Лейкърс имат ужасяващо добра стартова петица и силна пейка съставена от качествени ветерани и жадни за изява младоци. Човекът с решенията е Франк Вогъл, който направи сериозно име в началото и средата на миналото десетилетие, правейки от Индиана Пейсърс един от най-нежеланите противници в НБА.

Къде тогава е проблемът? Позицията пойнт-гард е разпределена от Джеймс и Уестбрук, в подкошието и боята е Антъни Дейвис и Дуайт Хауърд, на периметъра разполагат със снайпри като Кармело Антъни и Тейлър-Хортън Тъкър. В момента „Езерняците“ имат 23 победи и 24 загуби на сметката си и ако сезонът свършваше днес, те щяха да играят в мини турнира за влизане в плейофите. А това звучи крайно нелогично имайки предвид това, което преговорихме досега. Но реалността е сурова и няма бягане от нея. „Ел Ей“ са трети в своята тихоокеанска дивизия с актив от едва две победи и шест поражения срещу отборите в нея. Дивизия, която винаги ще принадлежи на „златно-лилавите“. Дори в най-силните години на Лос Анджелис Клипърс и Голдън Стейт. Сега обаче пред тях са Стеф Къри и Девин Букър, а отборите на тези двамата са на светлинни години пред Лейкърс.

Преди началото на сезона въпросителните пред Лейкърс бяха много, но те така и не бяха разрешени. А най-главната от всички бе – ще играят ли Лейкърс защита? Защита, която да е достойна за сбирщината звезди. с които отборът рапзолага! А отговорът явно е не. Лейкърс са седми в лигата по овладяни борби в защита, седми по откраднати топки и седми по ‘разпънати чадъри’. 7 от 30 не е толкова зле. Докато не обърнем внимание на факта, че в Лейкърс просто са забравили какво е да се бориш за всяко притежание, да играеш защита през всичките 24 секунди на противниковто нападение и да се жертваш в името на отбора. „Езерняците“ оспорват (вдигат ръка) на 26.5 изстрела за две точки средно на мач (третия най-слаб резултат в Лигата), а при изстрелите за три точки нещата са още по-отчайващи – 19 изстрела на опонентие на Лейкърс са оспорвани (11 най-слаб резултат). „Пик-енд-рола“ е единственото работещо нападение за отбора и голям част от отбелязаните точки идват благодарение на индивидуалното майсторство, отколкото на отборен баскетбол, адекватни заслони и пресечки и движение на топката вътре-навън.

Няма как да не сравним този проект на „Ел Ей“ с онзи от сезон 2012-2013. Тогава към покойния Коби Брайънт се присъединиха застаряващия Стив Неш и Дуайт Хауърд, който навлизаше в най-добрите си години. Или поне това се очакваше. В допълнение към тоеа, в състава на Лос Анджелис личаха имената на Пол Гасол, Рон Артест и Мат Барнс. Но както тогава, така и сега, нещата не се получиха. В нито един параграф. Прекалено много вождове и прекалено малко индианци прави така, че няма кой да свърши мръсната работа. Топката винаги остава една, а ръцете жадни за стрелба са поне 10. Отборният баскетбол остава на заден план, за да може Уестбрук и Леброн да преминат през няколко заслона, да пробват да пробият сами през минимум двама, да потърся Антъни Дейвис (когато не е контузен и играе) или да върнат към линията за три и там да се чака геройство от играчи, които просто седят и чакат да им се подаде и да стрелят.

В момента в отбора тече процес на сочене с пръсти и сърдения. Франк Вогъл е на горещия стол и оставането му начело на отбора е далеч от сигурно. Здравето на Антъни Дейвис вече дори не се подлага на съмнение, защото тежкото крило продължава да пропуска мачове заради болежките си. В същото време Уестбрук вкарва 43.7% от стрелбите си, а Леброн е на 37 и атлетизмът, който го държеше на върха на лигата цяло десетилетие, вече го няма. В оставащите 35 мача до края на редовния сезон Лейкърс ще трябва да се пренастроят и да потърсят друг подход. Не е като да нямат време да започнат да изглеждат като истински баскетболен отбор, който претендира за място на финалите на запад. Но това може да се случи само и единствено със защита! Доброто нападение печели мачове, а адекватната дефанзива печели титли! В Лос Анджелис това се знае чудесно, трябва само да го имплементират.

Видяно 17 пъти
Божидар Тодоров
Божидар ТодоровБожидар е работил дълги години в спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт. Неговите публикации са известни още, когато имаше Еврофутбол и сп. МеридианМач
Коментирай

Няма коментари.