Юве, Барса и Реал: Вярваме в Суперлигата. Монополът на УЕФА вреди на футбола

0
Суперлига
Снимка: Twitter

Ювентус, Реал Мадрид и Барселона излязоха със съвместно изявление относно Европейската суперлига.

„Барселона, Ювентус и Реал Мадрид със задоволство отбелязват решението на съда в Мадрид да нареди на УЕФА да спре действията, предприети срещу клубовете основатели на Европейската Суперлига, включително дисциплинарните производства срещу трите клуба и отмяната на глобите и ограниченията срещу останалите девет клуба. Така ще се избегнат допълнителни процедури“, се казва в началото на изявлението.

„Трибуналът прие искането на основателите на Суперлигата, отхвърли жалбата на УЕФА и потвърди, че организацията ще бъде глобена и ще носи отговорност, ако не се съобрази с решението. Делото ще бъде разгледано от съд на ЕС, който ще разгледа монопола на УЕФА в европейския футбол.

Наш дълг е да се справим със сериозните проблеми, пред които е изправен футболът. УЕФА се определя като законодател и единствен признат собственик на правата за провеждане на европейски състезания. Тази монополна и противоречива позиция е в ущърб на футбола и неговия баланс“, зявяват още трите гранда.

„Както беше подробно доказано, финансовият контрол в европейския футбол е недостатъчен и се прилага неправилно. На клубовете, участващи в европейски състезания, трябва да се гарантира правото да ръководят състезанието. Доволни сме, че оттук нататък УЕФА вече няма да ни заплашва. Целта ни е да продължим да развиваме проекта Суперлига конструктивно и в сътрудничество, като разчитаме на приноса на всички заинтересовани страни: фенове, играчи, треньори, клубове, национални и международни лиги и федерации.

Наясно сме, че някои елементи от нашето предложение могат да бъдат преразгледани и със сигурност могат да бъдат приложени чрез диалог и консенсус. Оставаме уверени в успеха на проекта, който винаги ще бъде в съответствие със законодателството на Европейския съюз“, се казва в изявление на клубовете“, се казва още ви изявлението, публикувано и на уебсайтовете на Барселона и Реал Мадрид.

По-рано съдът в Мадрид постанови, че УЕФА не може да изключва клубове от Суперлигата от своите турнири. Днес жалбата на УЕФА беше отхвърлена. Съдът на Европейския съюз ще разглежда иска на клубовете срещу организацията до 18 октомври.

Превод: Nostrabet


Видяно 21 пъти
Петър Недков
Петър НедковПетър Недков е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.