WADA ще умува дали да махне канабиса от забранените вещества

0
шакари ричардсън

Световната антидопингова агенция (WADA) ще обсъжда премахването на марихуаната от списъка със забранени вещества на следващото си заседание. Причина за дискусията е положителният тест на американската сприньтоьрка Ша’Кари Ричардсън. 21-годишната впечатли всички по-рано през годината, когато доминира на олимпийските квалификации на 100 метра спринт в Орегон, завършвайки първа с време 10.86.

Младата състезателка обаче не бе допусната до Игрите в Токио, защото в допинг пробата ѝ бе открито наличие на канабис, който е забранен от WADA. Темата придоби широк отзвук отвъд океана и редица атлети от най-различни спортове застанаха зад Ричардсън. Спринтьорката пък обясни, че е пушила марихуана, за да се справи със стреса от смъртта на майка ѝ.

Следващото заседание на световната антидопингова агенция е насрочено за началото на 2022 г., което означава, че канабисът ще бъде включен в списъка със забранени вещества и за следващата година, но целта е той да бъде премахнат от там от началото на 2023-та. Инициатори на преразглеждането на оставането на канабиса сред забранените вещества са Антидопинговата агенция на САЩ и Федерацията по лека атлетика на Щатите.

Видяно 7 пъти
Божидар Тодоров
Божидар ТодоровБожидар е работил дълги години в спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт. Неговите публикации са известни още, когато имаше Еврофутбол и сп. МеридианМач
Коментирай

Няма коментари.