Взехме точката, момчета

0
българия литва

Взехме точката и това е хубаво. Това изречение на иначе изключително талантливия вратар Светослав Вуцов казва всичко. Футбол не играхме срещу Украйна, но пък точка взехме. Къде я пишем? Никой не знае, но пък нека я имаме. 

Еуфорията от “взетата точка” обхвана дори най-високите етажи на родния футбол. Страхотни били момчетата, борбени били, опънали се на световната сила Украйна и допуснали “само” 36 удара в посока на нашата врата. Това геройство може да се сравнява само с мача Германия – Лихтенщайн, където домакините отправиха 42 удара и ако сравним резултатите, то разликата от 9:0 до 1:1 е огромна. Явно с този мач са правени сравнения от ръководителите на футбола ни. 

Дали някой се замисля какво значи 36 удара, 13 вратарски спасявания, три отменени гола? Ако има по-силна дума от опълчение, тя може и да опише какво се случваше на терена. Въпросът е какво се случва в главите на хората около терена и на трибуните. Те наистина ли вярват, че сме се представили достойно? Наистина ли вярват, че националните ни футболисти заслужават да ги лъжат така? Наистина ли вярват, че някой приема насериозно думите им? Наистина ли самите футболисти смятат, че са били достойни срещу Украйна? 

Реално добри думи заслужават само двамата вратари Михайлов и Вуцов. Останалите са отражение на нивото на футбола ни, отражение на пораженческия манталитет, който е обзел цялото ни общество и навлиза все по-силно във футбола и във всяка друга сфера. Да вярваш в мантрата, че сме играли добре е наистина показател за промяната – промяна, която върви от доста време. Преди се ядосвахме ако загубим от Германия, Италия, Франция… Сега ни учат да се радваме на опълчение срещу Украйна.

И не са виновни футболисти, не е виновен Ясен Петров. Играчите толкова си могат, толкова са научени и толкова ще могат и в следващите мачове. Виновни са онези, които им втълпяват, че “точката” е взета и всичко е точно. Онези, които им казват, че да си под канонада и опълчение е геройство. Герои при опълчение са били на Шипка, а вие срещу Украйна бяхте срам. 

Видяно 29 пъти
Слави Янакиев

Слави Янакиев

Коментирай

Няма коментари.