Всичко или нищо за ЦСКА

0
стойчо младенов цска
Снимка: lap.bg

Следващите малко повече от 168 часа ще се окажат решителни за сезона на ЦСКА. Въпреки че се намираме едва в края на ноември, предстоящите две срещи на „червените“ ще покажат докъде реално е стигнал ЦСКА в прогреса си от от онази Купа на България през 2016-та.

В четвъртък възпитаниците на Стойчо Младенов гостуват на Бодьо/Глимт в негостоприемната и студена Норвегия. „Червените“ вече се изложиха достатъчно в последните си два двубоя от груповата фаза на Лигата на конференциите. Шансовете за класиране вече ги няма и на теория, така че ако това е тежало в повече на Ахмед Ахмедов и Жеферсон, то това бреме вече го няма. След двете последователни издънки със Зоря (Луганск), „Армейците“ трябва да покажат, че могат да играят наравно с треторазрядните европейски отбори. И не само да играе, ами да пробва да вкара гол. Не само да вкара гол, ами да вземе и точка. Ако може и да са три.

Само три дни след това идва ново тежко гостуване, този път от родния елит. ЦСКА пътува за Разград, където в понеделник ще играе с другия ни европредставител Лудогорец. Първия срещу втория във временното класиране. „Зелените“ имат 4 точки и мач повече от преследвача си, но Разград никога не е било лесно място за гостуване. Особено за ЦСКА. За последните 10 години Лудогорец има само една шампионатна загуба като домакин от ЦСКА. И 10 победи. Три пъти мачът е приключил без победител.

За последните 5 години в „Борисовата градина“ изглежда нещата се случват с огромна доза закъснение. И често пъти без никаква логична причина. Честите смени на треньори, непрекъснатото привличане на нови чужденци, които просто поддържат форма. Схемата „Ще купиме 6-7, все двама трябва да стават за нещо“ отдавна се прилага в ЦСКА и отдавна не дава никакви резултати. На всичкото отгоре, през годините малкото сносни играчи, които се завъртяха за година-две, бяха продадени. Жорди Кайседо ще бъде поредният.

Феновете трябва да поставят високи стандарти на отбора, а в ЦСКА целите и амбициите винаги трябва да са само и единствено за победа. За съжаление, тази мантра вече я няма. Загуби се. Приказките за последователни титли и влизания в Шампионска лига от онова лято на 2016-та вече са някъде в космоса. За този период бяха доведени такива ментета, че дори и най-върлите привърженици просто им писна. Писнаха и издънките срещу отбори, чиито бюджети и заплати не могат да се сравняват с тези на „Армията“.

Но както и да е. Тази седмица реално ще покаже какво се случи в ЦСКА от пристигането на Гриша Ганчев. Къде се намира отборът на европейската и родна сцена? Може ли да излезе с чест от група с отбори като Бодьо/Глимт и Зоря или ще си остане с една мижава спечелена точка…Малко след това ще стане ясно и дали най-накрая на играчите в червено им е писнало да си подритват топката и най-накрая ще направят някаква решителна крачка към борбата за първото място?

Два негативни резултата ще направят остатъка от сезона просто досадно задължение за всички въвлечени в родния футбол и България отново ще бъде единствената държава в света, където Купата продължава да е най-интересната футболна надпревара при професионалистите.

Видяно 7 пъти
Божидар Тодоров
Божидар ТодоровБожидар е работил дълги години в спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт. Неговите публикации са известни още, когато имаше Еврофутбол и сп. МеридианМач
Коментирай

Няма коментари.