Всички сме фенове на Том Брейди, някои просто не знаят

0
том брейди нфл

По разбираеми географки причини американският футбол не е особено популярна и следена игра извън пределите на Северна Америка. Спорт, който на пръв поглед отегчава с безспирното си накъсване на играта и с непрестанните купчини от човешка плът и контузии. Но за тези, които са дали шанс на играта и са се опитали да я разберат до някаква степен, в която да им е интересна и разбираема, то американският футбол е един от най-трудните и интересни спортове.

В американския футбол най-важната фигура е тази на куотърбека. Човекът, който подава топката на съотборниците си. Всяка атака минава през него. Добрият куотърбек трябва да има изключително точен мерник, да знае наизуст цяла книга със заучени атаки, да знае къде се намират уайд-рисийвърите и тайт ендовете му по всяко едно време, да се пази от 120-килограмови мъже, чиято цел е да го съборят на земята. Не е лошо и да може да тича, защото понякога това е единственият изход от галопиращата към теб контузия, която може да ти прекрати кариерата.

С изключение на последното, Том Брейди може всичко това. Бившият куотърбек на Ню Ингланд Пейтриътс и сегашен такъв на Тампа Бей Бъканиърс е най-великият на своята позиция, а за мнозина е и най-важната фигура в историята на Националната футболна лига на САЩ. 44-годишният американец продължава да изпепелява противниковите защити вече 20 години. Представяте ли си? Да си чичо сред колежани и да диктуваш една от най-физическите и изтощителни игри само и единствено с главата си.

Никой, никога и никъде в историята на професионалния спорт не е печелил битката с времето така, както го прави Том Брейди. Знаете ли защо? Защото за неговия залез се говори от има-няма 7-8 години. Още в средата на миналото десетилетие „експерти“ и какви ли не квалифицирани и не толкова умове си задават въпроса „Кога Брейди ще се срути?“ И сезон след сезон, Том продължава да им се хили и да слага пръстени по ръцете си. До 2013-та, когато бе на 36, Брейди имаше три спечелени титли. В последните 8 години „Психото“ завоюва още 4. Математиката никак не излиза, знам.

Как така човек става по-добър след толкова изиграни минути? Да, опитът е от изключително значение, но хайде стига. Брейди е на 44. А когато го попитат няма ли скоро да се откаже, той просто им отговаря: „Защо да се отказвам сега, когато имам всичките отговори от теста пред себе си!“

Велико. Преди Брейди е имало и други знаменити куотърбеци, които по един или друг начин са променили НФЛ завинаги – Джо Неймет, Роджър Стаубак, Джон Елуей, Джо Монтана, Дан Марино, Джони Юнайтас. По негово време се състезават/ха хора като Дрю Брийс, Брет Фарв, Аарън Роджърс, Пейтън Менинг, Бен Ротълсбъргър… Всички от тях шампиони, но никой от тях дори и не се доближава до дълголетието на Брейди. „Биг Бен“ е на 39, Брийс се отказа на 42, Роджърс е на 37, а Менинг се отказа на 40. А още по-забавното е, че всичките му конкуренти заедно имат 7 спечелени „Винс Ломбарди“ трофея.

Та така, всички ние сме фенове на Том Брейди. Голямата част от вас не го знаят, защото не са гледали и една секунда американски футбол, а други пък дори не знаят кой е той. Макар че за това второто вече не съм много сигурен…Но това, което той представлява и на което се е превръна в синоним, е дълголетието и способността да не губиш мотивация през дългия път. Хора като Брейди, които опровергават време, история и физика ни показват, че няма нищо срамно в това да си влюбен в процеса и да си го признаеш. Да си до болка вманиачен в труда си и да му се отдадеш на 101% всеки Божи ден.

Да вярваш на хората около себе си с всичко, което имаш, но и да ги държиш отговорни за това, което правят или не правят. Затова всички ние сме фенове на №12!

Видяно 10 пъти
Коментирай

Няма коментари.

Божидар Тодоров
Божидар ТодоровБожидар е работил дълги години в спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт. Неговите публикации са известни още, когато имаше Еврофутбол и сп. МеридианМач