Бонус
без депозит
РЕГИСТРАЦИЯ
18+ ВАЖАТ ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ
Бонус
без депозит
РЕГИСТРАЦИЯ
18+ ВАЖАТ ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ

Все едно не си в България…

0
левски цска
Снимка: lap.bg

Един от най-големите комици на България за последните 10-15 години се казва Китодар Тодоров. „Кито“ е гений, който ако се бе родил в някое друго кътче на планетата Земя щеше да е световно известен и да е обезпечил поколенията си. Но това може да бъде казано за почти всяка една професия у нас. Китодар има десетки скечове с негово участие, но едно от най-популярните и добри попадения е онова, в която главният герой постоянно говори, че нещо тук е свършено толкова добре, че „сякаш не си в България“.


След като по-рано днес прочетох новината, че финалът за Купата на България ще се проведе в почивен, а не в работен ден, то нямаше как да не възкликна и аз като „Кито“: „Все едно не си в България…“

Първоначално решаващият сблъсък, който отреди един срещу друг да се изправят двата най-успешни отбора в България с най-големи фенски маси, трябваше да се изиграе на 11-ти май, сряда, от 19:00 ч. на Националния стадион „Васил Левски“.

След като класирането на „сините“ стана факт и на практика, и на теория, моментално заваляха призиви отляво и отдясно датата да бъде сменена. ЦСКА и Левски не са играли финал за Купата от 17 години и адреналинът за този мач ще е голям. Зарядът ще надхвърля десетократно този от предишните 7-8 дербита за първенство. Стадионът ще е пълен, изобщо очаква се „футболен празник“, колкото и странно да звучи това понятие за родните географски ширини и стандарти.

Но идеята мачът да бъде преместен за 15-ти, неделя, с начален час 17:00, трябваше да бъде гласувана. Все пак по норматив, наредба и закон финалът бе насрочен за 11-ти. А в България законите и нормативите се спазват и няма мърдане. Решение, което изглеждаше просто като 2+2 се бавеше поради куп странични причини. В медийното пространство се зародиха мнения, че ако финалът бъде изместен, то това ще е в помощ на Левски. Имали мачове със Славия, пък се натрупвали картони, пък повече почивка, пък бутане… Тези неща реално дори не заслужават да се коментират, защото са крайно неадекватни. И едните са 11, и другите са 11. И едните са некадърни, и другите. Ако разликата в това кой ще вземе Купата е в това кой ще има по-малко наказани и повече време за почивка, то егати и финала, егати и футбола. Да кажеш, че Ливърпул, които в края на сезона са изиграли близо 60 мача, биха били недоволни, ако финалът за ФА Къп се измести и Челси, които са изиграли 58 мача получат някакъв дивидент от това… Да, може да намериш някаква логика. Но там хората играят по два мача всяка седмица откакто свят светува. Тук имаме отбори, които са изморени и при един мач на 168 часа.

В крайна сметка след много заседания на комисии и експерти се взе крайното решение мачът да се премести за неделя. О, чудо на чудесата! Нима доживяхме да станем свидетели на решение, което да бъде в полза на малкото останали футболни фенове и хора, които си губят времето с българския футбол?! Нима хората в Бояна, които са пословични с това, че убиват родния футбол ден след ден са решили, че ще е по-добре за всички двубоят да се проведе в късния следобед на неделя, отколкото в ранните вечерни часове на сряда?!

Можем само да гадаем. И да се пазим да не ни падне небето върху главите, както се притесняваше вождът на галското село, което единствено не бе паднало под Римско владичество. Защото хората са го казали – много хубаво не е на хубаво. Тук не сме свикнали на адекватност от страна нито на управляващи, нито на избиратели. Важните решения масово се взимат под сурдинка, на тъмно и на тихо. На неудобни въпроси отговори не се дават, но то като цяло няма и неудобни въпроси, така че има логика.

И така за пръв път през 2022-ра ще усетим и ние „Магията на ФА“. Да, тук на става въпрос за Футболната асоциация на Англия, а за футболния съюз на България. Цаца, ама риба. Едните играят финала си в събота от векове, другите се чудат и маят дали да не го преместят този път, за да може хората от провинцията да пътуват и да се приберат безпроблемно, а тези от столицата и околията да се насладят на т.нар. „Match Day“.

Абе все едно не си в България…

Видяно 59 пъти

Автор

Лъчезар Тодоров
Лъчезар Тодоров
Лъчезар е работил в няколко спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт.
Коментирай

Няма коментари.