Вики Томова е деветата българка в топ 100 на света

0
Виктория Томова
Снимка: lap.bg

Най-добрата българска тенисистка Виктория Томова най-после се добра до така жадувания дебют в топ 100 на световната ранглиста на WTA. Това стана факт след чудесния поход до полуфиналите на турнира на ITF с награден фонд 100 хиляди долара в Полша, така че от другата седмица софиянката ще е 99-а в света.

Около нея в тези нива на класацията няма потенциална конкурентка, която да я лиши от пробива в топ 100 и Томова вече може да празнува постижението си. В исторически план тя е деветата българска тенисистка в престижния топ 100 на света, както и първата от 29 май 2017 година, когато за последно Цветана Пиронкова бе част от елита по този показател със своята 77-ма позиция. Пловдивчанката обаче се свлече до 126-о място при следващото обновяване на световната ранглиста и така не можа да се върне сред 100-те най-добри, макар да бе 103-та или 104-та между 21 юни и 2 август 2017 година.

Освен Томова и Пиронкова, другите седем българки в топ 100 в различен период на историята са: Катерина, Мануела, Магдалена Малееви, Сесил Каратанчева, Любомира Бачева, Елена Пампулова и Павлина Стоянова.

Най-предно класираната българка в историята на тениса е Мануела Малеева, стигнала до номер 3 през февруари 1985 година и завършвала в топ 10 на края на девет поредни сезона между 1984-та и 1992-ра.

Видяно 8 пъти
Петър Недков
Петър НедковПетър Недков е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.