Усик стана най-добрият боксьор в света само с два мача

0
Олександър Усик
Снимка: Twitter

Олександър Усик е новият шампион на WBA, WBO, IBF и IBO в тежка категория. Това не е просто сухо съобщение от Майкъл Бъфър, а нова страница в историята на бокса.

В момента Усик е най-добрият боксьор в света. Олександър сякаш правеше това, което Ивендър Холифийлд беше правил в продължение на 25 битки, но така и не получи заслуженото признание. Отнема му още 11 битки и едва след като нокаутира Майк Тайсън, публиката го приема като истински шампион.

Усик успя да го направи в два мача, като смаза психически и детронира боксьора, който никога преди това не е бил публично унижаван толкова много. Сега трябва да се подготвим за реванша в Киев, който може окончателно да погребе кариерата на Антъни Джошуа.

Основната интрига преди двубоя между Джошуа и Усик не беше дори в прогнозите, а в гледната точка на украинския боксьор. През последните няколко години Олександър е имал няколко треньора и тези смени очевидно не го е направила по-добър. Няколко седмици преди двубоя бащата на Василий Ломаченко – Анатолий Ломаченко, е забелязан в тренировъчния лагер на Усик и последните съмнения са разсеяни: именно той ще бъде в ъгъла на бъдещия световен шампион в тежка категория.

Промоутърът Александър Красюк потвърди това, но нито по време на всички мероприятия за журналисти, нито по време на процедурата по претегляне, нито по време на самия двубой Ломаченко-старши беше в ъгъла, въпреки че Василий беше отлетял за Лондон, за да подкрепи братовчед си.

В боксовата общност активно се носят слухове, че боксовият клан на Ломаченко тривиално завижда на успеха на Олександър, както на статута му на победител в Суперсериите, така и на безспорен световен шампион (фикс идея за самия Ломаченко), а и на нулата в графата „загуби“. По време на един от потоците това беше потвърдено от украинския треньор Сергей Городничев :

„Такива хора, разбира се, дори искат да кажат нещо лошо. Те завиждат, може би са алчни. Преследване на медали. Трябва да е ясно, че е така и така. И подчинението на всички слаби“.

Боксьорът Иван Редкач разказва още по-дива история за това как Василий взел пари от Усик, за да тренират заедно:

„Същият този Усик, не помня коя година, дойде в дома на Вася Ломаченко и му плати, защото живее при него. Нормално ли е това? Тоест Усик дойде при Вася, а той взе от него пари. Знам това. Това е светът на бокса и навсякъде има уши и очи. Вярно е, не изневерявам.“

След двубоя изненадващо никой не попита самия Усик за този момент и със сигурност ще бъде любопитно да разберем защо Анатолий Ломаченко не беше в ъгъла на Александър по време на най-важния двубой в кариерата му.

Но сега трябва да си спомним друго име, което е работило също толкова добре, колкото и самият Усик – Юрий Ткаченко. Той работи официално с украинеца от 2018 г., но е пресичал пътищата му още в аматьорската си кариера. Преди това боксьорът подчерта, че Ткаченко е точно този треньор, който е търсил толкова дълго време.

Усик на ринга се представи по-добре, отколкото се очакваше от него. От една страна, самият шампион допринесе за това: още от първите рундове той не предложи на по-опитния си и по-бърз противник силов стил, а пожела да се състезава с него в собствената му стихия – умен бокс.

Какво е мислел Джошуа, е загадка, но това само улесни задачата на украинеца. На Олександър му трябваха само няколко рунда, за да надделе откровено срещу монотонния си противник. След като загуби напълно старта, Джошуа изобщо не промени тактиката си, което очевидно беше обречено на неуспех, а украинецът го наказваше все повече и повече от рунд на рунд. Няколко пъти Джошуа беше на ръба на нокдаун, но Усик, както се оказа по-късно, не го направи заради изискването на своя щаб.

Всъщност обаче Усик лесно изравни основното предимство на Джошуа – удара, с перфектна работа в защита. Всичките ни прогнози преди мача се сбъднаха: Антъни пропусна много и остана на място след атаките си. Такъв страхотен боксьор като Усик нямаше как да не се възползва от това. Ако вземем тактическия аспект, битката срещу Джошуа е най-лесната в кариерата му. Фаворитът просто беше разсекретен във всички компоненти.

Но дори това не беше достатъчно, поне според един от съдиите. Името му е Хауърд Фостър. След осемте рунда резултатът е 5:3 в полза на Джошуа. Това означава, че ако аутсайдерът на букмейкърите и експертите не беше толкова убедителен в рундовете на шампиона, когато Усик вече го побеждаваше, този конкретен съдия вероятно щеше да даде победата Джошуа.

Подобни ситуации имаше предвид и самият Усик, което просто го принуди да бъде по-агресивен в рундовете на шампионата. Времеизмервачът на боя също не изоставаше от него. В 12-ия рунд Усик излезе с точната цел да нокаутира Джошуа и в последните секунди действително успя, но хронометърът сигнализира за края на боя поне 5 секунди преди края. Дори Джо Роугън не можа да го понесе.

Подобни прояви са срам за организаторите, като се има предвид, че такъв важен двубой се провежда в родината на бокса.

След двубоя Джошуа намери сили да признае поражението си, но веднага добави, че ще има незабавен реванш с Усик, което е предвидено в договора му. Той го каза, докато ядеше сладкиши.

„Той е боец и мисля, че Джошуа ще се опита да се подобри. Мисля, че той ще се съгласи на реванш. Искам да му благодаря. Обичам да ми се дават шансове. Критики? Не им обръщам внимание, критиците могат само да критикуват. Това е допълнителна мотивация за мен. В противен случай те са просто бъбривци. Къде бих искал да се проведе реванш? В „Олимпийски“, в Киев.“

Тези на Усик думи бяха посрещнати с аплодисменти от британските журналисти.

Усик може да се наслади на победата си. Няма съмнение, че подобно доминиращо представяне ще му позволи да бъде обявен за най-добрия боксьор в света в момента и да стане боец на годината. Изглежда, че дори Канело Алваро, за когото годината може да бъде не по-малко триумфална, не може да спори с това, но той все още не е имал такава победа в кариерата си.

А самият Усик е равностоен на Владимир Кличко. Все пак не бива да забравяме колко дълго Кличко-младши е бил на върха, отстъпвайки по този показател единствено на Джо Луис. Но ако Усик събере всички пояси и в тежката категория, той ще се присъедини към пантеона на най-великите.

Превод: Nostrabet


Видяно 14 пъти
Петър Недков
Петър НедковПетър Недков е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.