Тримата братя, които стигнаха от просия до златната ябълка

0
Братя-Адетокумбо
снимка: Twitter

Баскетболистите от Милуоки станаха шампиони на НБА след 50 години и със сигурност най-голяма заслуга има гръцкият баскетболист Янис Адетокумбо. Гъркът вкара 50 точки в шестия мач и по този начин доведе Бъкс до екстаз.

А пътят му до славата може да бъде направен дори за филм.

Янис беше избран от Милуоки като 15-и избор в драфта през 2013 г., но никой не го прие на сериозно. Той обаче вярваше в себе си, защото е преминал през труден живот, който го е научил на вяра.

Родителите на Янис се местят в Гърция от Нигерия през 1993 г., три години преди той да се роди. Адетокумбо живеели в бедност, били считани за хора от втора класа. Семейството е със статут на нелегални имигранти до 2013 г., когато Янис заминава за САЩ, след като е избран в драфта. Тогава получава и гръцко гражданство.

За да оцелеят Янис и братята му продават по улиците на Атина CD-та, очила, часовници и сувенири.

Адетокумбо

Звездата на Милуоки започва да играе на седемгодишна възраст, заедно с по-големия си брат Танасис. Не могат обаче да играят по едно и също време баскетбол, а причината е, че имат само един чифт кецове, които са общи.

На 16-годишна възраст Янис играе за втородивизионния Филатиликос.

След като преминава в Милуоки Янис не се представя на добро ниво в началото, а треньорите се чудят на коя позиция да го поставят. Постепенно Адетокумбо качва във фитнеса 10 килограма и е решено да бъде близо до подкошието.

През сезон 2016/2017 той показа, че лигата в НБА един ден ще бъде „негова“. Получава наградата за играча, който постига най-голям напредък през сезона. Бележи средно 22,9 точки.

Само две години по-късно той печели наградата MVP. Минаха още две години, за да спечели титлата в НБА. Първата или единствената – предстои да разберем.

В същото време братята Адетокумбо – Янис, Танасис и Костас, станаха първата тройка братя, които са шампиони в НБА. Янис и Танасис са в Милуоки и се окичиха с титлата снощи, докато 23-годишният Костас спечели с Лос Анджелис Лейкърс трофея миналата година.


Видяно 54 пъти
Юри Славчев
Юри СлавчевЮри Славчев е български спортен журналист. Работил е като репортер за Канал 3. Освен това е водещ на предването "Спорт в Обектива". Отразява и коментира най-важните спортни събития. Известен е още с работата си за агенции като Блиц и редица други медии.
Коментирай

Няма коментари.