Този див, див запад

0
джон уол нба

Новият сезон в Националната баскетболна асоциация започва на 18-ти октомври. Това ще рече, че считано от последния ден на месец юни, имаме малко повече от три месеца и половина. Предостатъчно време да се случат още куп дузина неща, които да обърнат нечии кораби и да разбият нечии мечти. Изминалият сезон завърши преди горе-долу две седмици, а оттогава досега се случиха сума неща – Драфта в Ню Йорк, сагата с Кайри Ървинг, уволнения и назначения, трейдове и схеми и т.нат и т. нат.

Още от сега обаче можем да заключим следното – западната конференция на НБА отново ще бъде далеч по-интересната, по-непредвидимата и по-трудната. Точно както бе в почти всеки един сезон от последните две десетилетия. С малки изключения, разбира се. На запад отново ще има каубойски срещи всяка вечер, а прогнозирането на крайното класиране е направо мисия невъзможна. Пишейки тези редове и дори не мога да измисля откъде да започнем.

Ще караме отгоре-надолу. Голдън Стейт се завърна на върха на хранителната верига след три мъчителни години. Династията от Сан Франциско е фаворит на много експерти и букмейкъри за нови финали. Стеф Къри, Клей Томспън, Дреймънд Грийн, Андрю Уигинс и още куп младоци жадни за игра и за доказване със сигурност представляват проблем за всяка една защита и нападение в лигата. Тук важи максимата „За да бъдеш най-добрия, трябва да победиш най-добрия“. А това няма да е никак лесно, при всички опит на „Войните“, геният на Стив Кър и високомерието, което напълно заслужено е изписано на лицата на всеки един играч.

Оставаме в тихоокеанската дивизия, където нещата са си направо брутални. С изключение на един от най-невзрачните отбори в цялата история на асоциацията, тук имаме 4 реални претенденти за трофея Лари О’Брайън. След споменатите Голдън Стейт, идва ред на финалистите от по-миналия сезон – Финикс Сънс. Девин Букър и Крис Пол са второто най-силно дуо гардове след Къри и Томпсън. Опитът на Пол съчетан с атлетизма и неуморимия мотор на Букър донесоха 64 победи на „слънцата“ и първо място след края на редовния сезон. Мнозина журналисти предричат MVP сезон за Букър, а да не забравяме и присъствието на ДеАндре Ейтън в подкошието – може би най-добрия център/тежко крило в цялата лига. Нещото, което трябва да проработи отново за Сънс е пейката им. Вторият отбор на Финикс на моменти работеше по-добре и от първия, а това е стряскащо..

От Финикс се местим още по-на запад и отиваме в града на ангелите, където имаме не един, а цели два сериозни претендента. Лос Анджелис Лейкърс и Лос Анджелис Клипърс имат 5 от 10-те най-добри играча в лигата – Леброн Джеймс, Кауай Ленърд, Антъни Дейвис, Ръсел Уестбрук, Пол Джордж. От онзи ден „ножиците“ се сдобиха и с едно позабравено име, което ако успее да си възвърне формата отпреди 4-5 сезона, ще бъде страшно. Да, Джон Уол не е играл баскетбол на високо ниво през вечер действително от 4-5 години, но контузиите и различните травми може пък и да са го съхранили по един странен начин. Уол има доста неизвъртян километраж в запас и със сигуност ще бъде интересно да се наблюдава симбиозата между него, Ленърд и Джордж. Няма да е никак пресилено ако кажем, че Клипърс имат най-добрата защита на хартия.

При „езерняците“ също е време за надигане. Последния сеозн бе истински кошмар, имайки предвид несполучливото вграждане на Уестбрук и десетките пропуснати мачове на Дейвис заради контузии. Леброн си има нов треньор, който трябва да направи Лейкърс кошмар за всяко нападение. Именно лабавата защита на „златно-лилавите“ бе най-голямата им ахилесова пета през изминалата кампания, макар че и нападението им куцаше, да не кажем че направо си бе в инвалидна количка. Леброн ще започне своя сезон 21, което си е пълна лудост отвсякъде. „Краля“ гони единствения и неповторим Карим-Абдул Джабар по точки и ако успее да се предпази от сериозни контузии, то към януари или февруари би трябвало да имаме нов лидер в класацията на вечните реализатори.


Видяно 11 пъти
Божидар Тодоров
Божидар ТодоровБожидар е работил дълги години в спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт. Неговите публикации са известни още, когато имаше Еврофутбол и сп. МеридианМач
Коментирай

Няма коментари.