Тия германци нещо не са наред

0
германия ханс флик

Един от най-големите футболни колоси на национално ниво – Германия, отпадна на второ поредно Световно първенство още в груповата фаза. Четириркатните световни първенци и трикратни крале на Стария континент не успяха да се класират за елиминациите в Русия през 2018-та, а 4 години по-късно повториха упражнението и в Катар, като по този начин поставиха антирекорд в пребогата и адски солидна футболна история на „Маншафта“ – никога в историята на Световните първенства германците не са успявали да излязат от групите в две поредни състезания.

Очаквано, моментално се заговори за бъдещето на старши треньора Ханзи Флик и не само. По-малко от седмица след краха в Катар, футболният съюз прекрати договора на една от най-големите легенди на „националната единайсеторка“ Оливър Бирхов. Славния стрелец от ’90-те години на миналия век бе уволнен от поста технически директор на националните тимове на Германия. Пост, който Бирхов получи през 2004-та, когато започна голямта промяна в немския футбол. След слабото представяне на ЕВРО ’04, футболните хора в Алемания се събраха, казаха си нещата в очите и се заловиха за здрава работа. За треньор на тима бе назначен Юрген Клинсман, а за негови асистенти бяха сложени Йоаким Льов и Ханзи Флик. Така се роди квартетът Бирхоф, Клинсман, Льов и Флик, които бяха начело на немския национален отбор за близо две десетилетия.

И докато съдбата на Ханзи Фил все още е неясна, то Бирхов вече си отиде. Голмайсторът от финала на европейското първенство от 1996-та си видя грешките, пое си вината и си тръгна с високо изправена глава. От 2004-та до 2022-ра Германия спечели Мондиала през 2014-та, игра полуфинал през 2006-та и 2010-та, финал през 2008-ма на Европейското и полуфинал през 2012-та и 2016-та.

Горе-долу по същото време в България на бял кон се появиха новите „спасители“ на родния футбол. Борислав Михайлов пое управлението на футбола ни през 2005-та, година след като играхме за последно на голям форум. И ако представянето на Германия тогава може да бъде окачествено като слабо, то България вкара само един гол на терените в Португалия. От дузпа. 17 години по-късно, същият този Борислав Михайлов кара пореден мандат като президент на БФС, а кликата около него продължава да хапе и да къса безжизненото и вкоченено тяло на родния футбол. Но оставки няма. Според Михайлов, Йордан Лечков, Емил Костадинов, Георги Иванов и всички други калинки на държавна хранилка, всичко в родния футбол си е шест и без тях тук ще настане пустош. Всякакви опити за промяна биват поругавани, а хора като Димитър Бербатов, Стилян Петров и Мартин Петров биват хулени като „неможачи, които нямат опит и по никакъв начин не помагат на родния футбол“.

Тук отговорност не се поема. Никога и за нищо. Ръководителите на футоблните клубове и хората в БФС винаги са невинни, дават си здравето и душата за родния спорт, а българинът пак недоволен… Та въпроса е следния: Кой е по-сбъркан – ние или германците?

Видяно 21 пъти

Автор

Божидар Тодоров
Божидар ТодоровБожидар е работил дълги години в спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт. Неговите публикации са известни още, когато имаше Еврофутбол и сп. МеридианМач
Коментирай

Няма коментари.