Най-новият букмейкър е вече в БългарияСпорт Бонус: 30лв БЕЗПЛАТЕН ЗАЛОГ + до 300лв Нов Клиент
ВХОД
РЕГИСТРАЦИЯ

Световно на две години ще убие футбола

0
световна купа

Въпреки че темата позатихна през последните няколко седмици, това не бива да ни спира да говорим по нея и да обсъждаме бъдещето на играта. А то не изглежда особено розово, ако трябва да бъдем честни. Световната футболна централа ФИФА сподели, че ще предложи Световното първенство да се провежда на всеки две години. Отвратителна идея, която просто не трябва да се случва.

Питайте всеки футболен фен и той ще ви каже едно – няма по-голямо и важно събитие от Мондиала. Драма, емоции, национална гордост, изненади… Дори за нас, българите, Световното първенство си остава най-значимият и интересен турнир. Нищо не може да се сравни с вълнението, което предизвиква Световното. Това е така, защото и то, както Олимпийските игри, се провежда на всеки 4 години. Всеки ще се съгласи с тезата, че подобен интервал е просто перфектен. Освен организацията, която владее футбола.

Искането на ФИФА за Световно на всеки 2 години е чисто и просто издояване на млекодайната крава наречена Световно първенство. Идеята е част от още по-мащабно предложение за намаляване на интернационалния календар, да се намали пътуването на футболисти по време на почивки за квалификации и да се редуцират до минимум безсмислените приятелски срещи. Всичко това звучи чудесно на хартия, но експлоатирането на Световното първенство не бива да става за сметка на календара.

Малко след като въпросното предложение стана публично, от английската Висша лига се обявиха твърдо против подобно нещо. УЕФА също се възропта. Европейската централа и МОК бяха сред най-гласните опозиции на предложението, като УЕФА дори заплаши да напусне ФИФА. Джани Инфантино, наследникът на Сеп Блатер, който работи заедно по проекта с Арсен Венгер сподели, че Мондиал на две години ще позволи на повече държави да играят на най-голямата футболна сцена. Подръжници на подобна идея са Фарьорските о-ви и Финландия, две държави, които никога не са се класирали на подобен форум. Световното през 2026-та, което ще се проведе в Мексико, Канада и САЩ, ще бдъе първото в историята, което ще вклчва 48 отбора.

Представете си на Световното в Русия да се бяха класирали Индия, Китай и САЩ! Колко повече доходи щяха да бъдат генерирани от милиардите зрители, които ще гледат по телевизията с бира и чипс в ръка? Те обаче не разполагат с нужното качество за често класиране на Световно в този му варинат. Да не говорим за излизане от групите…

През последното десетилетие ФИФА бе разтресена от няколко сериозни скандала свързани с измами и корупция по високите етажи. Сега, същата тази организация иска да свие периода на провеждане на Световно на две години. Важно е да се отбележи, че ФИФА генерира приходи от $6 милиарда за 4 години. За същото време УЕФА прави $14 милиарда заради ежегодното издание на Шампионска лига. Но провеждането на Мондиал на всеки 730 дни няма да удвои печалбите на ФИФА. Дори телевизионните пари и спонсори имат своите граници. Това не е бездънна яма.

Когато говорим за Световното първенство по-малкото всъщност е повече. По-честото му провеждане драстично ще смъкне класата и интереса на крайния потребител, който и без това през последните години намалява драстично по цялото кълбо. Световно на две години ще почерни близо вековната история на най-важния турнир и това е нещо, което ще ви каже всеки футболен фен.

Видяно 15 пъти
Божидар Тодоров
Божидар ТодоровБожидар е работил дълги години в спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт. Неговите публикации са известни още, когато имаше Еврофутбол и сп. МеридианМач
Коментирай

Няма коментари.