Най-новият букмейкър е вече в БългарияСпорт Бонус: 30лв БЕЗПЛАТЕН ЗАЛОГ + до 300лв Нов Клиент
ВХОД
РЕГИСТРАЦИЯ

Собствениците на Лудогорец станаха милиардери

0
Кирил Домусчиев
Снимка: Twitter

Братята Кирил и Георги Домусчиев са първите български милиардери. Най-престижното американско бизнес издание „Форбс“ излезе с подробна статия за българските предприемачи, като заглавието й е „Запозанйте се с първите милиардери в България, които изградиха глобална фирма за здравеопазване на животните от София до Небраска“. Състоянието на собствениците на Лудогорец е изчислено на 4.2 милиарда долара.

„Миналата година милиони хора, рабетещи от вкъщи, предизвикаха бум в купуването на домашни любимци, който повиши продажбите и печалбите на компаниите, продаващи играчки за дъвчене. Пандемията също така поднови фокуса върху потенциала за болести, предавани от животни, както и резистентността към антибиотици от замърсена храна, стимулирайки световния здравен сектор за животновъдство на стойност 20 милиарда долара.

Един от победителите е базираната в България Huvepharma в София, шестата по големина фирма за животновъдство в света, с операции, простиращи се от фабрика за ваксини в Линкълн и Небраска до фармацевтичен завод в Северозападна Италия. Основен производител на ветирнарни лекарства и ваксини, както и добавки за фуражи на добитък, Huvepharma отчете приходи от 658 милиона долара през 2020 година, което е с 21 % повече от 2018 година“, пише „Форбс“. 

„Това помогна на собствениците й – братята Кирил и Георги Домусчиеви, да станат първите милиардери в България. Кирил беше обявен и за почетен гражданин на Небраска през 2019 година заради инвестициите на Huvepharma в щата Корнхъскър“, добавя „Форбс“ в статията, посветена на бизнеса на братя Домусчиеви.

„От невзрачна офис сграда в българската столица София, братя Домусчиеви изградиха своята многомилиардна империя, като приватизираха държавни фирми и ги разшириха. Започвайки с падането на комунизма през 90-те години на миналия век, двамата братя превърнаха поредици от инвестиции в тези приватизирани фирми, включително Huvepharma, в състояние от приблизително 4.2 милиарда долара, което влагат още в недвижими имоти и футбол“, продължава статията.

„Форбс“ изчислява, че Кирил Домусчиев (52 г.) и по-малкият му брат Георги (49 г.) имат състояние от по 2.1 милиарда долара, съставено от равни дялове в съвместния им конгломерат. Advance Properties, плюс пари от минали продажби и дивиденти. 

Следващият най-голям актив на Advance след Huvepharma, който съставлява 77 % от богатството на братята, е 70 % дял във фирмата за превоз на насипни товари Navibulgar. Този бизнес също се възползва от смущения, предизвикани от пандемията. 

Цените на стоки като стомана и въглища се покачиха заради затруднения в корабоплаването в целия свят, което доведе до покачване на приходите за компаниите, които транспортират стоки в насипно състояние. Очаква се продажбите на Navibulgar да нараснат със 78 % тази година до 281 милиона долара, пише „Форбс“.

Братя Домусчиев превърнаха Лудогорец в хегемон в България с 10 поредни титли и по този показател оставиха в историята рекорда на ЦСКА. В момента „червените“ дават сериозен отпор на „орлите“ за първото място, докато другият гранд Левски изпитва трудности. Отбори като Черно море, Ботев (Пловдив) и Славия пък се задоволяват с влизане в шестицата.

След провала в Европа Лудогорец търси нов треньор, като в неговия щаб ще остане Станислав Генчев. Националът Кирил Десподов пък ще играе за тима и напролет, въпреки офертите към него. На терена ще се завърне и капитанът Антон Недялков, който бе извън терена четири месеца заради контузия.

Видяно 26 пъти
Петър Недков
Петър НедковПетър Недков е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.