Седем паметни рекорда на Европейски първенства

0 коментара
ronaldo_happy
Кристиано Роналдо в Португалия

Най-бързо отбелязан гол

Този рекорд се държи от руснака Димитри Кириченко, който през 2004 година успява да се разпише във вратата на Гърция само за 67 секунди след началния съдийски сигнал.

Най-млад голмайстор

Евро 2004 носи още един паметен рекорд. Тогава, едва на 18 години и 141 дена швейцарецът Йохан Фонлантен успява да се разпише, превръщайки се в най-младият реализатор на европейски първенства.

Най-възрастен голмайстор

Четири години по-късно бива счупен и рекордът за най-възрастен голмайстор, като това признание продължава да носи австрийския национал Ивица Вестич, който вкарва на 38 години и 257 дни.

Най-много голове на европейски първенства

Доскоро този рекорд се държа еднолично от Мишел Платини с девет попадения, но на последния европейски шампионат Кристиано Роналдо отново успя да се разпише и също вече е с общо девет гола. Португалецът държи още един рекорд за отбелязани попадения в четири поредни европейски първенства.

Най-много отбелязани попадения на европейски първенства

Тук едноличен лидер е отборът на Германия, който има на сметката си общо 72 гола. Германия, заедно с Испания са и лидерите по брой титли, като двата тима имат по три трофея, следвани от Франция с две купи.

Най-много поредни мача без загуба на европейско

Този рекорд се държи от отбора на Испания, които в периода 2008-2016 година правят серия от 14 поредни мача без загуба. Те печелят и последователно Евро 2008 и Евро 2012, като това е единствената държава, която успява да защити първото си място и в следващо издание на надпреварата.

Най-резултатен мач

През далечната 1960 година тогавашната Югославия побеждава Франция с 5:4, което до ден днешен остава най-резултатният мач на Европейски първенства.

Видяно 41 пъти
Коментирай

Няма коментари.

Hristian Tsutsev