Равният си е равен, време е за победа

0
ясен петров българия
Снимка: lap.bg

Когато направиш равен на пресния европейски шампион, няма как критиките да са повече от поздравленията. Реалностите отдавна са такива, че България и Италия да нямат допирни точки на тема футбол. Освен някой наш трансфер в Серия „А“ или по-скоро Серия „Б“.

Вчера играчите на Ясен Петров завършиха наравно 1:1 насред Флоренция и влезнаха в световните новини. Дефакто сме едно към едно с Англия, която също направи равен с Италия на финала на „Уембли“. Даже малко по-добре, тъй като вчера бяхме гости…

Реално погледнато единственото хубаво от всичко вчера бе точката. И Георги Георгиев. Вратарят ни бе главен виновник за това да си тръгнем с този толкова приличен резултат като гости на Италия. Стражът на Черно море направи няколко много важни спасявания, които като че ли обезвериха италианците.

Освен тези двете неща, нямам много поводи за гордост. След 4 изиграни мача имаме едва две точки и заемаме предпоследното място във временното подреждане. Опълченците на Шипка щяха да са горди с това, което националите ни правеха през вторите 45 минути. За второто полувреме нямахме нито една адекватна атака, за целия мач нямахме нито един корнер, а за всичките 90 минути имахме два точни изстрела и един извън рамката. Дори засада нямахме!

И да, Италия си е Италия. Ако не си от Топ 10 в света или Европа, трудно може да си тръгнеш от Апенините с три точки. Но не това е важното. Важен е опита да пробваш да играеш. Да пробваш да си подаваш топката, да я запазиш, да си изпросиш фаул дори… Вчера най-честото ни отиграване бе изоставане от противниковия играч и изчистване на топката.

И не, не смятам че вината е у Ясен Петров. Ясен е пич и знае играта. Хибрид между Марчело Липи и Сър Алекс Фъргюсън да дойде начело на България, пак няма да прокопса. Не помня кога за последно сме имали 10-има дебютанти в националния за 4 официални мача и още толкова контроли. Просто и сега обиграваме състав за следващите квалификации. Проблемът се намира в липсата на коса и прекалено много Преслава. Но това го знае всяко хлапе.

В неделя националите ни са домакини на Литва. Двата твърди аутсайдера в групата се изправят един срещу друг в центъра на София. Ние сме четвърти с две точки, те са пети с нула пункта. Последната ни победа е в приятелски мач от 2020-та срещу Гибралтар. Сега сме септември 2021-ва. Без да натоварваме никой с излишно напрежение, мисля че е съвсем редно да изискаме от националите ни нищо друго освен победа. След като говорим за някакво минимално израстване, мъжество и колектив, то е редно да се поздравят и с първа победа в тези квалифиакции.

Не че това много ще промени шансовете ни за класиране или пък ще върне българския фен на стадиона. И едното, и другото са далеч в бъдещето. Родният запалянко си е изпатил прекалено много през последните 15-20 години, за да се стопли от един равен с Италия и евентуална победа над Литва. Но три точки срещу балтийците ще бъдат добре дошли за позабравеното ни футболно самочувствие.

Не сме играли на футболен форум от 2004-та насам и както е тръгнало, май ще трябва да чакаме ЕВРО 2024. Отдавна сме на футболното дъно, а оттам казват, че посоката е само една – нагоре. А ако искаме да отлепим дори минимално, то в неделя трябва да искаме от „лъвовете“ нищо друго освен победа.

Видяно 23 пъти
Божидар Тодоров
Божидар ТодоровБожидар е работил дълги години в спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт. Неговите публикации са известни още, когато имаше Еврофутбол и сп. МеридианМач
Коментирай

Няма коментари.