Рафиня прави сезона на живота си и това е само началото

0
рафиня

Всеки, който е имал честта да наблюдава футоблните умения на Рафиня, знае за какво говоря. Дори през този сезон, в който Лийдс Юнайтед се представя много под очакванията на фенове и специалисти, бразилецът е единствената ярка светлина, която кара всички неутрални фенове да се влюбят в магията на #18. Що се отнася до това колко важен е той за плановете на Марслео Биелса, това дори не се коментира.

25-годишният южноамериканец се представи пред света на английския футбол по възможно най-перфектния начин през миналия сезон, вкарвайки единствения гол при победата на „белите“ над Евертън. Още тогава стана ясно за хората с набито око, че Рафиня притежава нужната доза магия и екстравагантност, за да се справи в най-тежкото първенство. Оттогава насам крилото не спира да изумява, а играта му не спира да се развива. През октомври той получи и първа повиквателна за националния отбор на Бразилия и само чутовна глупост от страна на Тите може да остави футболиста извън сметките за Катар ’22.

За съжаление на Лийдс, футбола е игра на голове. В действителност играчите на Марсело Биелса играят далеч по-добър футбол от 16-то място във временното класиране. Юнайтед са спечелили едва 19 точки след 19 изиграни мача като ахилесовата им пета си остава слабата защита. Самият Рафиня сподели в едно от последните си интервюта, че реалността не отговаря на действителността и Лийдс играят далеч по-приятен футбол от 2/3 от отборите във Висшата лига. Но статистиката е друга бира и в крайна сметка само тя има значение в края на жътвата.

И именно чрез Рафиня трябва да се завърти колеото в обратната посока. Да, бразилецът не може да помага толкова много в дефанзивен план, но тук трябва да се намеси безпрецедентният гений на Биелса и той да прекрои защитата си. Отсъствието на важни играчи като Патрик Бамфорд, Калвин Филипс и Люк Айлинг няма как да не даде отражение на представянето на „белите“ и втората най-важна задача е как бразилецът да се превърне в още по-важна съставка от нападението на отбора.

В противен случай Лийдс ще се озове в борбата за оцеляване, а това никой не си го е представял преди началото на сезона. Дори най-големите песимисти. А това ще бъде изключително неприятно, имайки предвид колко боеспособен състав имат Лийдс и колко по-адекватно би трябвало да се случват нещата в тима от северна Англия.

Видяно 23 пъти
Божидар Тодоров
Божидар ТодоровБожидар е работил дълги години в спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт. Неговите публикации са известни още, когато имаше Еврофутбол и сп. МеридианМач
Коментирай

Няма коментари.