Протестът не е решение, но е единственият правилен ход

0
цска
Снимка: lap.bg

Когато дадена държава, фирма, корпорация или каквото и да е там не функционира правилно, засегнатите имат само един вариант – протест. Той може да е мирен или да включва различни форми на гражданско неподчинение. Ако историята ни е научила на нещо, то това е, че по нашите географски ширини само единият е ефективен. Да, вторият. Но да караме по същество.

Днес организаираните фенове на ЦСКА, които посещават мачовете на любимия си отбор в Сектор „Г“ излязоха с обща декларация, в която заявяват намерението си да продължат протестните действия породени от безотговорното и аматьорско управление на най-великия български клуб в последните 6 години. Не че преди това е било по-добре, да не си помислите нещо друго.

Червените фенове заявиха позицията си още в края на миналия катастрофален сезон и снеха доверието си от Гриша Ганчев и приближените му (разбирайте сина му Данаил и кучето Пухчо). Години деградация и тотална неадекватност от страна на ръководството направиха така ,че северната трибуна да остане празна за първите мачове. Европейски, занзибарски, туркменистански и български. Признавам се, че останах силно изненадан. Но не от изказаното мнение на привържениците, а от изненадата у някои родни журналисти и фенове.

„Ама как така?“, „ЦСКА се подкрепя на стадиона“, „Не виждате ли прогреса през последните седмици“…

Да, ЦСКА наистина се подкрепя на стадиона, но това не се отнася само за феновете, а и за собствениците. През псоледните сезон бизнесменът от с. Микре ходеше от дъжд на вятър на „Армията“ и с нищо не показваше, че го е еня или пък знае какво точно се случва на терена. Далеч по-често бяха засичани фигут като Стойчо Стоилов, които усети 1/1000 от любовта на феновете.

А иначе през последните седмици се случиха много неща., Ръководните фактори в 31-кратите шампиони направиха невиждана пропаганда и акция за новите екипи, за нови обособени скетори, за новите абонаментни карти, че дори и за новия стадион. По мой скромни сметки, това бе прокет №15-16 за нов стадион на ЦСКА за последните 15-16 години. На всеки фен на ЦСКА трябва да му е пределно ясно, че нов стадион в тази политическа обстановка и в това положение на държавата е само прах в очите. Нещата са много сложни и засукани, въвлечени са много интереси и безинтереси ЦСКА да няма стадион. В крайна сметка каквото и да ви говорят, знайте че става въпрос за много пари…

Един от основните проблеми на феновете е огромния брой на недоказани чужденци в ЦСКА. През последните няколко сезона е истинско чудо, ако в стартовия състав на „Армейците“ има повече от четирима българи. Но какво се случва през последния един месец? Променя ли се тенденцията да се привличат играчи на килограм от чужбина, вместо да се направи опит за вкарване на юноши в първия отбор.

Ахмед Ахмедов, Греъм Кери, Брадли Мазику и Жуниор Нзила напуснаха. Бяха привлечени Станислав Шопов, сърбинът Лазар Туфегджич и нидерландецът Брадли де Нойер. В първите дни след пристигането на Саша Илич, който сам си призна, че с него е било преговаряно още през февруари, бяха привикани няколко момчета от школата, на „които ще им се даде шанс да се докажат“. За съжаление, и тук никой не вярва на ръководството, просто защото това с даването на шанс на младите го слушаме от има-няма 20 години. Не само в ЦСКА, разбира се, затова не можем да бием Гбралтар. Но това е друга тема, макр и пряко свързана с това какво се случва във един от трите водещи клубни отбора.

Та така. Единствения истински капитал на ЦСКА заслужено ще остане празен, докато на терена и в офисите на „Армията“ не започнат да работят професионалисти. Цесекарите дори не искат хора, които обичат отбора. Търсят се професионалисти, които правят всичко по силите си клубът и отборът да прогресират на всяко едно ниво.


Видяно 22 пъти
Божидар Тодоров
Божидар ТодоровБожидар е работил дълги години в спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт. Неговите публикации са известни още, когато имаше Еврофутбол и сп. МеридианМач
Коментирай

Няма коментари.