Пау Гасол остави следа, която никога няма да избледнее

0
пау гасол

Играта с оранжевата топка е родила, ражда и ще продължава да ражда славни имена. Легенди, чиито имена са се превърнали в синоним на думата ‘баскетбол’. Да, повечето от тях са с американско гражданство, но и Стария континент е дал своята никак не малка доза икони, които са допринесли за развитието и еволюцията на играта до това, което е днес.

Последният и най-пресен пример за подобна икона е испанеца Пау Гасол. В понеделник той официално прекрати 23-годишната си кариера, която му отрежда място сред най-най-най. 41-годишният ибериец, който като малък е искал да бдъе доктор и „да помага на хората“ май помогна на много повече хора по цялото кълбо с уменията си на паркета. Умения, които едва ли някой би тръгнал да оспорва или да дебатира.

Пътешествието на Пау в баскетбола стратира в Барслеона – неговия роден град. Каталунецът прекарава едва три години в мъжкия отбор, където бързо се превръща в най-добрия играч не само в Испания, но и в Европа. Следващата стъпка е 5-часов презокенаски полет, който го отвежда до най-високото стъпало в играта – НБА. 213-сантиметровият исполин бива избран трети на драфта през 2001 г. от Атланта, но „ястребите“ се отказват от услугите му и го пращат в Мемфис. Кой да им каже…

С отбора на Гризлийс, Гасол печели приза за „Новобранец на сезона“, превръщайки се в най-важния им играч в продължение на 6 сезона и половина. Така идва 2008-ма и Гасол се озовава рамо до рамо с най-добрия играч в лигата – покойният Коби Брайънт. Двамата сформират страхотен тандем и достигат три финала – губейки от Бостън през 2008-ма, надвивайки Орландо през 2009-та и печелейки срещу Бостън през 2010-та.

Гасол се превръща във втората най-важна фигура в града на ангелите и статута му на суперзвезда е напълно заслужен. Двамата с Брайънт се сближават изключително – не само на корта, но и извън него. Гасол се превръща в еидн от най-близките приятели на Коби, което е доказателство за това що за човек и що за професионалист трябва да си, за да получиш вечното признание и любов на номер 24. След Лейкърс, Пау прекарва няколко сезона с Чикаго Булс, Сан Антонио Спърс и Милуоки Бъкс преди да се завърне в родната Барса през 2021-ва. Целта му бе една – да спечели Евролигата. Единственото клубно състезание, което така и не успя да завоюва.

На национално ниво нещата също са достойни – двукратен сребърен и бронзов медалист от Олимпийски игри, световен шампион от 2006-та и трикратен европейски. Без никакво съмнение най-успешният и разпознаваем баскетболист на Европа. За всички времена. Без да обиждаме източната школа, която също е дала не едно и две имена в международен план.


Видяно 8 пъти
Коментирай

Няма коментари.

Божидар Тодоров
Божидар ТодоровБожидар е работил дълги години в спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт. Неговите публикации са известни още, когато имаше Еврофутбол и сп. МеридианМач