Останаха пет квоти за Световното в Катар

0
световна купа

Остават по-малко от 8 месеца до старта на първото Световно първенство, което ще се проведе през зимата – това в Катар. Тазгодишният Мондиал започва на 21-ви ноември и приключва на седмица преди Коледа. Към този момент 27 от 32-те квоти са запълнени, което гарантира, че ще има люта битка за въпросните 5 последни места. Жребият за груповата фаза е насрочен за първи април. 21 от 27-те класирали се до този момент бяха и на последния Мондиал в Русия през 2018-та.

Кои се класираха?

Европа – Франция, Испания, Англия, Германия, Нидерландия, Португалия, Белгия, Дания, Полша, Сърбия, Хърватия, Швейцария.

Стария континент има още една квота, но тя ще бъде запълнена чак през месец юни. Баражът между Шотландия и Украйна бе изместен за лятото заради воения конфликт в източноевропейската държава, а победителят от този двубой ще се изправи срещу Уелс във финален плей-оф.

Южна Америка – Бразилия, Аржентина, Уругвай и Еквадор.

Зона КОНМЕБОЛ има още едно място, което дава право на финален междуконтинентален плейоф. В случая това е националния тим на Перу, който завърши калификационната си група на пето място. „Инките“ ще научат съперника си на 7-ми юни, когато Австралия ще срещне ОАЕ в Доха, а седмица по-късно перуанците ще се изправят срещу победителя от тази двойка.

Азия – Иран, Саудитска Арабия, Япония и Южна Корея.

Остават Обединените Арабски Емирства и Австралия, които да излъчат съперник на перу.

Африка – Сенегал, Камерун, Гана, Мароко и Тунис.

И петте квоти на зона КАФ са запълнени.

Централна и Северна Америка – Канада.

В сряда сутрин „кленовите листа“ са единствените класирали се от зона КОНКАКАФ. Отборите на САЩ и Мексико също са си осигурли място в Катар на теория, но трябва да подпечатат визите си в ранните часове на четвъртък (31.03). Щатите не трябва да губят с голям резултат от Коста Рика, докато Мексиканците не трябва да допускт разгром от Салвадор. Четвърти със сигурност остават костариканците, които се стягат за бараж срещу победителя в зона „Океания“, който ще бъде определен довечера от мача Нова Зеландия – Соломонови острови.

Когато се изтеглят групите, пет от местата ще са с „победител от Шотландия/Украйна/Уелс“, „победител от Перу/Австралия/ОАЕ“ и т.н.

Видяно 21 пъти
Божидар Тодоров
Божидар ТодоровБожидар е работил дълги години в спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт. Неговите публикации са известни още, когато имаше Еврофутбол и сп. МеридианМач
Коментирай

Няма коментари.