Оказват ли точките в групите влияние върху успеха в плейофите на Европейско?

0
Триумф
Снимка: Twitter

От 1996 година насам на финали на Европейски първенства се въведоха директни елиминации, започващи първо от четвъртфинали. Руският сайт sports.ru направи анализ дали има връзка между представянето в групата и плейофите.

Резултатът от изчислението е, че през този период 13 отбора са достигнали до четвъртфиналите с 6 точки в групата си.

Няколко кратки заключения.

– Възможно е отбор да стигне до титлата с три точки в групата. Пример за това е националният отбор на Португалия през 2016 г., който не спечели нито един мач преди плейофите, но с гения на Роналдо стигна до шампионски триумф.

– Отборите, които са спечелили 4 точки в групата, достигат до полуфиналите също толкова често, колкото и отборите, които са спечелили 9 точки в групата.

– 9 точки в група не са гаранция за успех. От 8-те отбора, които са постигнали максимума преди плейофите, само два са стигнали до финалите. Значи, те биват елиминирани, както и останалите.

– Все пак има известна зависимост между успеха в групата и плейофите. Отборите, които са постигнали 5-6 точки в групата и 7-9 точки, са почти равностойни. От тези, които са взели 5-6 точки, има само един краен победител в турнира. От тези, които са получили 7-9 точки, има три победителя.

– Точките от груповата фаза изобщо не влияят на крайния резултат. Отборите с най-лош резултат са взели същия брой трофеи като тези с най-добър резултат от 3 победи в групата.

Основният извод е, че Еврото тепърва започва!

Превод: Nostrabet


Видяно 34 пъти
Петър Недков
Петър НедковПетър Недков е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.