Новият Зидан вече започна да играе за Манчестър Юнайтед

0
Зидан Икбал
Снимка: Isntagram

Да играеш сред легенди не е лесно, дори за играч, който е достатъчно добър, за да се превърне в звезда в Манчестър Юнайтед. Но ако първите два предсезонни мача на Юнайтед са критерий, тогава Зидан Икбал има шанс да се превърне в следващия голям за клуба. Все още е много рано, но 19-годишният футболист вече прави впечатление както на новия мениджър Ерик Тен Хаг, така и на милионите фенове, които го гледаха срещу Ливърпул и Мелбърн Виктори през изминалата седмица. Това е вид внимание, което с изявите си Икбал, който пристига в Юнайтед на девет години, заслужава.

Той е един от онези редки таланти, които придобиха известност сред привържениците още преди да направят дебюта си за мъжете през декември, когато влезе като късна смяна срещу Йънг Бойс в Шампионска лига. Вълнението около Икбал е сравнимо с това, когато от академията на клуба излизаше друг такъв полузащитник – Пол Погба. Феновете познават качеството, когато го видят, а талантът на Икбал е неоспорим.

Докато Юнайтед се старае да опази изгряващата си звезда, показателно за качествата му е, че Тен Хаг веднага го включи в състава за първото си турне, откакто пое мениджърския пост, заедно с друг впечатляващ продукт на школата – Чарли Савидж. Икбал се отличи с изпълненията си при 4:1 срещу Мелбърн Виктори, но именно спокойствието му като цяло е най-окуражаващото. Той е силен с топката, с уменията да избягва от противниците, но и с интелигентността да знае кога да не прекалява.

Той ревниво пази владението на топката по начина, който Ерик Тен Хаг се надява да внуши на Юнайтед и който гарантира разумно и интелигентно използване на топката. Когато обаче е на върха на възможностите си, Икбал предизвиква възторг в привържениците. Тийнейджърът е вкарал няколко изключителни гола за младежките отбори на Юнайтед, като редовно демонстрира бързина и умения, за да преодолее противниковите защитници и да разтърси мрежата.

Междувременно смелостта на Икбал е едно от качествата, които го отличават, като смелостта му особено привлича вниманието на професионалистите, с които сега дели една съблекалня. Той има увереността както да владее сигурно топката, така и да предоставя възможности на съотборниците си с подаванията си, за да намали напрежението и да продължи играта. Но едно е да правиш това във възрастовата група, а съвсем друго е да го правиш на най-високо ниво.

И все пак Икбал не показа признаци на притеснение, когато Тен Хаг му даде шанс срещу Ливърпул в Банкок при победата на Юнайтед с 4:0 в приятелска среща. Тийнейджърът влезе като резерва през второто полувреме и явно искаше да направи впечатление, като неколкократно навлизаше в по-дълбоките зони, за да се включи в играта. Неизменно бе заобиколен от играчи на Ливърпул, но той неизменно ги избягваше и запазваше владението.

Юнайтед побърза да осигури бъдещето на Икбал, чийто баща е от Пакистан, а майка му – от Ирак. Той подписа първия си професионален договор през април 2021 г., а след това и дългосрочен договор през юни тази година, който го обвързва с клуба до 2025 г., с опция за още 12 месеца.

Неговият талант и пазарна привлекателност като рядък британски азиатец, играещ за английски клуб от голямата шестица е признат и на други места, след като гигантът за спортни облекла Puma подписва договор с него в рамките на няколко седмици, след като той става професионалист.

Юнайтед за първи път забелязва потенциала на Икбал още в ранна възраст, когато той играе за местния отбор „Сейл Юнайтед“ на легендарната тренировъчна площадка „Клиф“, където са се развивали талантите на велики играчи на Юнайтед като Райън Гигс и Дейвид Бекъм. Младежките треньори на Юнайтед изглежда са свършили добра работа с него, въпреки че основните умения на Икбал всъщност са дошли от тренировките по стрелба във вратата с баща му Аамар.

Ралф Рангник е впечатлен от играча, в когото се е превърнал Икбал по време на временния си мандат като мениджър през миналия сезон, а Тен Хаг кани Икбал и Савидж да участват в тренировките на първия отбор още преди да отлетят за другия край на света.

Икбал със сигурност изглежда като играч на Тен Хаг, но може да се наложи да изчака времето си да започне да играе редовно, след като отборът се завърне в Англия, тъй като в полузащитата вече е и Кристиан Ериксен, а Тен Хаг не се е отказал от Френки де Йонг. Междувременно Дони ван де Беек се завърна от престоя си под наем в Евертън, за да добави още по-голяма конкуренция.

Ще бъде интересно какво ще последва за Икбал. Преминаването под наем през този сезон би било логичната следваща стъпка за играч, който треньорите описват като способен да създаде нещо от нищото, да натрупа игрови опит. Но след впечатлението, което направи по време на турнето, би било разбираемо, ако Тен Хаг предпочете да задържи своя собствен Зидан още известно време.


Видяно 28 пъти
Петър Недков
Петър НедковПетър Недков е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.