Новият собственик на Нюкасъл – неземно богат и обвиняван във всички земни грехове

0
Мохамед Бин Салман

Последните дни и часове основата тема в спортните среди е сделката за английския Нюкасъл, който вече има най-богатия собственик сред всички футболни клубове в света. Това е престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Разбира се, феновете на „свраките“ вече се виждат на върха на света във футбола и очакват да се превърнат в по-добри копия на ПСЖ и Манчестър Сити. И разбира се, това има логично обяснение – състоянието на Бин Салман възлиза на 320 милиарда британски лири. Всъщност принцът управлява Суверенният фонд на Саудитска Арабия, известен още като Фонд за публични инвестиции (PIF), който разполага с въпросната сума.

За да се сравни – катарските собственици на ПСЖ притежават 220 милиарда, докато тези на Манчестър Сити са с 21 милиарда.

 Мохамед-Бин-Салман

Кой е Бин Салман?
35-годишният мъж е син на крал Салман бин Абдулазиз и третата му съпруга Фахда бинт Фалах ибн Суллан. От малък се интересува от политика и бързо разбира как трябва да действа и какво да прави, за да се развие в тази насока. За целта не си поставя никакви граници и по-надолу ще споменем в какви неща е обвиняван.

Бин Салман изпълнява длъжността заместник министър-председател, председател на Съвета по въпросите на икономиката и развитието, председател на Съвета по политически въпроси и въпроси на сигурността, а освен това е и министър на отбраната на Саудитска Арабия. Смята се, че той е реалният владетел на страната, тъй като в същото време е и съветник на баща си.

През 2017 година се стига до това, че крал Салман отстранява друг свой син – Мохамед бин Найеф от позицията на първи престолонаследник и слага там именно Бин Салман.

Мохамед-Бин-Салман 

Противоречива фигура, обвиняван в много грехове
Бин Салман определено не е сред любимците на местните. Салман управлява авторитарен режим и често се чуват новини за репресии. Системно е обвиняван в тормоз над правозащитници, журналисти, бивши служители, активисти за правата на жените.

Бин Салман стана известен на широката публика през октомври 2018 година, когато организира убийството на Джамал Хашоги – виден журналист и правителствен критик в изгнание, който някога е бил съветник и помощник на саудитски посланик. По заповед на Мохамед саудитските оперативни служители примамват Хашоги в консулството в Истанбул, където го изтезават и разчленяват. Лично Реджеп Ердоган организира протест пред саудитското консулство заради убийството, а отзвукът е из цял свят. Това свали много репутацията на Бин Салман в Европа.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия организира арести на редица свои близки от кралското семейство, включително принцове, като ги обвинява в държавна измяна. Именно след арест Мохамед бин Найеф, той е премахнат като престолонаследник и на негово място е сложен Бин Салман.

Веднага след сделката с Нюкасъл започна да се налага мнението, че принцът и кралското семейство използва спорта и футбола, за да изчистят имиджа си пред света и да не се обръща внимание на репресиите в страната.


Видяно 40 пъти
Коментирай

Няма коментари.

Слави Янакиев

Слави Янакиев