Новата топка в НБА се оказва проблемна за играчите

0
баскетбол нба
nba.com

Маняците на тема баскетбол и в частност НБА не са пропуснали този факт, но ако вие не спадате към тази група, то може и да не знаете, че от този сезон Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада смени официалната топка. През последните 37 години „лигата на извънземните“ дриблираше с добре позната „Spalding“, но сезон 2021-2022 прекъсна това.

Още през 2020-та стана ясно, че НБА е подписала договор с друга елитна спортна марка – „Wilson“. На пръв поглед това не би трябвало да е толкова значително – цветът е същият, формата и големината са запазени, но май нещо не е наред. Поне според хората, които я тупкат по цял ден и по цели нощи.

Отборите още не са изиграли по 10 срещи, но ясно може да се забележи тенденцията на ниски проценти вкарани стрелби от игрището и от тройката. Статистиката сочи следното – процентът успешни стрелби до момента за цялата лига е 0.446% – най-нисък от 2004-та насам, а процентът вкарани тройки е 0.342% – най-нисък от 1999-та. Процентът вкарани стрелби от линията за наказателни изстрели е 0.765% – най-нисък от 2015 г.

Една от големите звезди на Лос Анджелис Клипърс и на лигата – Пол Джордж, сподели следното:
„Не търся оправдания или нещо от този сорт, но това си е различна топка. Не е същата нито на допир, нито на мекота като тази на Сполдинг. Този сезон ще видите много неточни изстрели и еърболи.“

Гардът на Портланд – Си Джей Маккалъм, който е президент на Асоциацията на играчите в лигата сподели, че през настоящата седмица ще проведе редица разговори с най-различни играчи, за да получи обратна връзка относно топката и качествата ѝ.

Поглеждайки към статистиката на един от най-смъртоносните стрелци (извън Стеф Къри и Джеймс Хардън) и съотборник на Маккалъм – Деймиън Лилард: 34.8% вкарани стрелби от игрището и 23% зад линията за три.

Но може би най-притеснителната статистика за фенове и за играчи е увеличеният брой грешки – средно по 15.1 на мач. Това е най-високият процент от сезон 2006-2007 насам. А това е доста интересно, имайки предвид факта, че тогава лигата направи опит да въведе нова топка с микрофибри, вместо традиционния кожен продукт на Сполдинг. В крайна сметка експериментът не проработ и лигата се върна към старата си топка през декември 2006, само два месеца след въвеждането на новото чудо.

„Wilson“ обаче няма да ходя никъде. НБА подписаха договор за много години напред, връщайки се към първите 37 години на Лигата, когато именно Уилсън произвежда топките, с които са тупкали хора като Оскар Робъртсън, Бил Ръсел и Уилт Чембърлейн.Видяно 17 пъти
Божидар Тодоров
Божидар ТодоровБожидар е работил дълги години в спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт. Неговите публикации са известни още, когато имаше Еврофутбол и сп. МеридианМач
Коментирай

Няма коментари.