Немците: Италия е светъл пример за Германия

0
Италия
Снимка: Twitter

Европейското първенство има заслужен носител на титлата в лицето на Италия. Невероятната история на новата, смела Скудра адзура трябва да послужи и като модел за възстановяването на германския национален отбор. И това е най-красивата история, която футболът е писал от много време насам.

Това е признание за новите европейски шампиони. И щеше да бъде написано по същия начин, ако Италия беше загубила в тази лотария, наречена дузпи. Защото, въпреки всичко, не винаги става въпрос за победа или загуба. Става дума за футбол, страст и смелост, пише германското издание welt.de.

Отборът на Роберто Манчини показа всичко това на това Европейско първенство. Неговите футболисти вярваха, че могат да сбъднат мечтата си, дори и тя да изглеждаше утопична в началото. Италианските световни шампиони от 1982 г. изпратиха отворено писмо до играчите преди финала срещу Англия. „Вие ни накарахте да се почувстваме отново млади, без страх. Осмелете се, мечтайте за бъдещето, което можете да създадете“, написаха старите величия около Дино Дзоф.

Вярно е: Тази нова Скуадра адзура се справи добре, особено в тези странни времена. Когато едни се страхуват от пандемията от коронавирус, а други – за работата си. Впечатляващ е начинът, по който италианците, известни от години със своя пресметлив и недодялан футбол, преоткриха себе си през последните три години. Те играят напред, не се успокояват дори след като са повели, а просто продължават. Те намериха забавление в своя атакуващ, ентусиазиран стил, който Манчини ги беше убедил да възприемат през предишните години.

В резултат на това те дават пример – особено за германския национален отбор, който сега също трябва да преоткрие себе си. Не е задължително да разполагате с играчи от световна класа на всяка позиция, което не е в основата на тази италианска приказка. Но задължително трябва да се създаде дух, който да вдъхновява екипа, така че той да се издигне над себе си.

Ако Ханзи Флик успее да пренесе само малко от страстта на новите европейски шампиони през следващите месеци на германския национален отбор, бъдещето ще изглежда много, много по-светло, отколкото се опасяват мнозина в Германия. В края на краищата, Италия също беше в пълна криза след пропускането на Световното първенство през 2018 г.

Италианците, които достатъчно често унищожаваха красивата игра на другите отбори с тактиката си преди години, бяха най-красивото нещо на това Европейско първенство.

Имаше много неща, които ни разтревожиха и огорчиха на този турнир: двойните стандарти на УЕФА по отношение на планирания протест на дъгата в Мюнхен. Непропорционално пълните стадиони в Будапеща и Лондон въпреки вируса. Безсмисленото пътуване напред-назад из Европа. И, разбира се, футболът се подчинява на комерсиализма.

Но там бяха и страстно сражаващите се датчани, безстрашните швейцарци и нахалните австрийци. И там, слава Богу, беше Италия. Грация, Италия!

Превод: Nostrabet

Видяно 40 пъти
Петър Недков
Петър НедковПетър Недков е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.