Нека в неделя празнуваме футбола, а не глупостите около него

0
левски цска
Снимка: lap.bg

Най-чаканият мач в България за последните 17 години е само на ден от нас. Утрешният неделен ден (15-ти май) ще прибави нова страница към богата история на най-важния футболен мач в България – ЦСКА срещу Левски. Двата най-успешни родни отбора се изправят във финал за Купата на България на Националния стадион „Васил Левски“.

Първоначално двата отбора трябваше да играят в сряда (11-ти май), но ръководните фактори в българския футбол взеха едно от много редките си адекватни решения и преместиха двубоя за почивен ден. Както казват на запад от Белград „и тук ще имаме „Match Day“. Хората от провинцията ще могат да пътуват спокойно, столичани пък ще могат да отдадат голяма част от времето и вниманието си на Вечното дерби.

Изобщо по всичко личи, че ще има празник. Кой ще спечели, никой не може да каже. След края на мача едните ще се кефят, другите ще псуват. И именно затова искам да направя един призив към всички хора, които са си закупили билет и възнамеряват да посетят мача в неделя. И най-вече към хората зад двете врати!

Хора, отидете на мач и не правете глупости! Ултрас културата в България е на ужасно примитивно ниво и обичайните изцепки отново ще метнат срамно петно върху и без това оцапаната репутация на българския футбол. Така наречените „по-крайни фенове“ – моля ви, не търсете провокации и не си изливайте комплексите върху невинни хора, които просто искат да заведат детето или семейството на мач. Комплексарщини от типа 10 човека да причакат далеч по-малобройна публика от противниковия отбор с цел „гърбене“ или сплашване са напълно излишни.

Забравете глупостите и бъдете фенове на футбола и спорта, а на проводници на простотията, която и без това ни заобикаля навсякъде. Отидете в парка, изпиите една-две бири, изпейте песните на победата и не търсете конфронтации. „Червените“ фенове да си седят на „Ариана“ а „сините“ на „синьото“.

Бомбички, димки, факли, ракети – пазете ги за мача и ги изпозлвайте разумно! Пиротехниката създава и приповдига атмосферата на трибуните. На Балканите е така! През последните десетилетия почти винаги на трибуните е далеч по-интересно, отколкото долу на терена. Пейте, псувайте, плачете, но бъдете умни и не се поддавайте на провокации и на лошите емоции. Срещата ще бъде стабилно охранявана, но за съжаление, това в Бъглария често пъти не гарантира безпроблемното ѝ протичане, да не кажем даже напротив.

Пазете се! Внимавайте откъде минавате и избягвайте пресечните точки. Както вече споменах, в България нямаме ултрас култура. Ако на някой много му се бие и участва в мелета, то това се урежда преди това. Гори, зали, полянки – 5 срещу 5, 10 срещу 10, 100 срещу 100. Няма защо обиковените фенове и цивилните хора да страдат заради изцепките на дузина нефелници, които си мислят, че са над закона.

Затова призивът ми е към всички – бъдете фенове на футбола, а не на агресията. Никой не печели от счупените автобуси на градския транспорт или разбитите витрини на магазини. Футболът трябва да носи радост, а не забрани за посещение на мачове или недай си Боже, линейки и патрулки.

Видяно пъти
Божидар Тодоров
Божидар ТодоровБожидар е работил дълги години в спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт. Неговите публикации са известни още, когато имаше Еврофутбол и сп. МеридианМач
Коментирай

Няма коментари.