Най-накрая битка, която си заслужава

0
формула 1

Настоящият сезон във Формула 1 навлиза във финалната си права, а битката за върха до този момент е една от най-добрите в последните няколко години. За разлика от последните 4-5 сезона, когато Люис Хамилтън нямаше истинска конкуренция за короната, то през тази година любителите на най-комерсиалното шоу на 4 гуми могат да са благодарни на Макс Верстапен.

Да си конкурент на седемкратния шампион и безспорно едно от най-заслужилите имена не е малко само по себе си. А да го водиш 5 кръга преди края на календара си е направо неочаквано, хайде да си признаем. Преди началото на сезона всички подозирахме, че ако някой ще прекъсне хегемонията на британския ветеран с „Мерцедес“, то това ще бъде именно нидерландския младок с „Ред Бул“. Но малцина наистина даваха реални шансове за крайната победа на Макс. Лудото хлапе, чиито маневри на пистите често пъти са окачествявани като „луди“ и „безумни“.

Но величие се постига именно така – с много рискове. Хамилтън е недолюбван от страшно много хора. Никой не може да оспорва шофьорските му умения (макар да се намират и такива луди), но нещото, което го направи исторически велик е именно „желязната му брадичка“, ако можем да използваме този термин от бокса. 36-годишният Хамилтън има стоманени нерви и никога не се огъва. В спорт като този, където всичко се решава за милисекунди и стотни, емоциите не винаги са най-добрият съветник. Люис обаче се е доказал, че когато е агресивен и е опрян до стената, винаги може да разчита на стабилната си психика и да поеме всички удари на опонента, без да падне в нокдаун.

Този път обаче опонентът е по-специален. 24-годишният нидерландец е типичният прототип за това как се постига метаморфоза от претендент до шампион. Луд, гениален и премерен.

До края на сезона има 5 състезания – Мексико (7.11), Бразилия (14.11), Катар (21.11), Саудитска Арабия (5.12) и Абу Даби (12.12). В момента Верстапен има предимство на върха от 12 точки. По-малко от половината за това, което осигурява първото място и точно толкова, колкото гарантира четвъртата позиция. А най-хубавото е, че до края на сезона има още една спринтова квалификация, която ще се проведе преди състезанието за Голямата награда на Бразилия. Което ще рече, че неизвестните стават още повече и всяка грешка оттук нататък ще бъде с далеч по-висока цена.

Погледнато исторически, „Аутодромо Ерманос Родригес“ далеч не е най-любимата писта на Люис. Да, той спечели последното събитие там през 2019-та, но преди това имаше едно злато (2016), едно сребро (2015), едно 9-то място (2017) и едно 4-то място през 2018-та.

В същото време Макс има две злата (2017 и 2018), едно 9-то място (2015), едно 4-то място (2016) и едно 6-то място през 2019-та. Горе долу еднакви статистики, но имайки предивд разликата в опита и годините, то Макс разбираемо е фаворизиран от букмейкърите за старта в Мексико Сити. Сериозен проблем за догонващите в резултата може да се окаже фактът, че „Мерцедес“ най-вероятно ще сменят двигателя за събитието в северноамериканската държава, а това означава връщане назад на стартовата решетка.

Специалистите сочат, че „Лудия Макс“ се нуждае от две победи, за да си осигури крайната победа, но сигурен съм, че Верстапен ще бъде първият, който ще зачеркне подобни твърдения. Във Формула 1 неизвестните са прекалено много, за да се даде точна прогноза. Един подценен завой или закъсняла атака могат да направят разликата от 1-ва позиция до 5-та позиция. Или иначе казано – 15 точки разлика.

Каквото и да се случи, важното е, че няма да е скучно. Следващите три състезания ще бъдат буквално на живот и смърт, апобедното шампанско ще отиде при този, който покаже най-големи „кохонес“.

Видяно 18 пъти
Божидар Тодоров
Божидар ТодоровБожидар е работил дълги години в спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт. Неговите публикации са известни още, когато имаше Еврофутбол и сп. МеридианМач
Коментирай

Няма коментари.