Надя – бежанката-сирак, която е сред най-влиятелните жени в света

0
Надя Надим
Снимка: Instagram
Надя Надим е 33-годишнa футболистка, която играе за Дания, но не е типичният спортист. Историята на Надя за трагедията и триумфа е вдъхновение за мнозина. Днес се смята за една от най-влиятелните футболистки, особено след като спечели титлата на френската лига с Пари Сен Жермен, но не толкова прекрасно е детството й.

Надя е родена на 2 януари 1988 г. в Херат, Афганистан. Тя е само на 11 години, когато талибаните убиват баща й, който е бил генерал от армията. С майка си и четирите си сестри бягат от Афганистан за Пакистан с фалшиви паспорти, откъдето семейството си проправя път към Европа.„Планирахме да избягаме в Лондон, където имахме няколко роднини, и с фалшиви паспорти стигнахме до Италия през Пакистан“, пише Надя на уебсайта си.


„Оттам аз и цялото ми семейство се качихме на камион, мислейки си, че се отправяме към Лондон. След няколко дни всички се измъкнахме от камиона, очаквайки да видим Биг Бен. Не го видяхме. Видяхме само дървета. Попитахме минувач и разбрахме, че сме в Дания“, споделя тя.


Дания е страната, която стана дом на Надя и нейното семейство и именно тук тя започна кариерата си, играейки за клуба Олборг B52. През 2009 г. Надя Надим дебютира за датския национален отбор в Алгарве Къп и оттогава си спечели репутацията на отличен голмайстор, който помогна на отбора си за няколко победи. Нейният фантастичен гол на Европейското първенство през 2017 г. беше един от акцентите във впечатляващата й кариера.


Но това не е всичко – Надя дори успя да намери време да се изучи, за да стане хирург. Тя е студентка по медицина в Орхуския университет и планира да завърши квалификацията си, след като се оттегли от футбола.

Докато невероятната история на Надя Надим вече е документирана в нейната автобиография, тя напоследък отново започна да привлича внимание.

Надя Надим говори 11 езика, има над 200 гола и е играла почти 100 мача за националния отбор на Дания. Попада в списъка на „Forbes“ за най-влиятелни жени в света.

Когато не играе футбол, Надя прекарва времето си в посланическа работа за ООН и благотворителна дейност. Последният й проект извън терена е да си сътрудничи с PSG и KLABU – благотворителна организация, която помага за изграждането на спортни клубове в бежанските лагери по целия свят.Видяно 54 пъти
Слави Янакиев

Слави Янакиев

Коментирай

Няма коментари.