На мач в Скопие

0
македония гп цска
Снимка: lap.bg

Годината е 1988-ма. Култовата българска група Клуб НЛО пуска втория си албум на име „Шоу II“. Седмият сингъл от албума се казва „На мач в Лондон“. Българският национален отбор пътува за гостуване на „Уембли“, където ще се изправи срещу тима на Англия. Треньорът на „лъвовете“, който в случая е великолепният Георги Мамалев, дава интервю за родните радио и телевизионни слушатели, споделяйки тайни от съблекалнята за историческата победа с 7:6 за трикольорите ни.

„Ще ви направят клопка, ще ви излъжат значи… Със нестандартна топка ще се играе мача“, предупреждава своите избранници родния специалист.

34 години напред и стигаме до гостуването на ЦСКА в Скопие за мач с Македония Гьорче Петров. Горе-долу три часа и половина е разстоянието с кола между двете балкански столици. Помощното игрище, на което се играе мача няма много общо с „Уембли“, но подмолните номера отново са налице. Този път потърпевши са българите.

Хитрите северномакедонци са знаели много добре, че в българския отбор се подвизават топ играчи и затова мачът се играе на по-малък терен. Не само това, ами е с начален час 18:30. Мръсна, балканска жега. Но тя е само за гостите. Носителите на Купата на Северна Македония играят в друг часови пояс, на хладно, на сянка и спокойствие.

Като на тръни бях на моя стол и със ужас гледах как бележаха ни гол след гол. Уоуоу … през минута … гол.

Щом почивката след миг дойде, на вратаря дадох шило топката да прободе. Уоуоу … остро шило … да.

От стара коза яре бях аз, със нормална топка резултатът вече бе за нас, Уоуоу … победихме … да.“

На всичкото отгоре гостите играят цяло полувреме с човек повече, което е върха на сладоледа в мръснишките номерца на западните ни съседи и на УЕФА. Е кажете ми, драги читатели… Как се играе футбол в такива условия? Как да победиш такъв именит съперник, когато теренът е къс, а и топката идва малко крива? Съдията не просто ограби труда на момчета, които прекараха известно време в съблекалнята плачейки, но и спортният малшанс не бе на страната на ЦСКА и Саша Илич.

В крайна сметка разказът на треньора и лудите му интервюта се оказват плод на въобръжението на „портиера на българска федерация по футбол“.

„Този цветен сън, драги телевизионни зрители и радиослушатели, ми бе разказан от портиера на българска федерация по футбол. Тази история никога не се е случвала, но би могла да се случи. Ако не се е случила, може да се случи. Случаи има много, и случки има много. Но това което ще се случи като случка, никой не може да предвиди!“

Всеки сам да си прави изводите и да си разплита ребустите…


Видяно 23 пъти
Божидар Тодоров
Божидар ТодоровБожидар е работил дълги години в спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт. Неговите публикации са известни още, когато имаше Еврофутбол и сп. МеридианМач
Коментирай

Няма коментари.