Моуриньо за Есиен: Той е мой син, а аз съм неговият бял татко

0
Жозе Моуриньо
Снимка: Тимур Боков

Бившият футболист на Челси Шон Райт-Филипс наскоро разказа за някои от най-запомнящите се моменти в кариерата си. Частта за тренировките с Майкъл Есиен беше особено прочувствена:

„Никога няма да забравя тренировките в Челси при Жозе. Темпото на тренировките беше невероятно високо. Стана още по-трудно, когато се появи Есиен. В един момент Моуриньо наистина искаше да ни накара да носим „щитовете“. Заради Майкъл: той тичаше като луд и понякога издърпваше топката заедно с краката на съотборник. Есиен направи тренировките на Челси много по-интензивни, израснахме като играчи. Така че загрижеността на треньора беше разбираема. Но той ценеше Майкъл твърде много – именно заради трескавата му отдаденост.“

Въпреки това Есиен никога не е бил смятан за грубиян – през цялата си кариера той не е получил и сто жълти картона. „Винаги е работил на сто процента, уверява Жозе Моуриньо. – Майкъл беше готов да даде всичко от себе си за отбора и треньора. Възхищавам се на неговия манталитет: винаги страда с усмивка на лицето. Обичам всички мои играчи, но Есиен със сигурност ще бъде на върха на почетната стълбичка.“

„Моуриньо има голямо его, но в добрия смисъл на думата, засмя се Майкъл. – На него му е много лесно да бъде треньор. Той е труден човек. Жозе е победител, който винаги разказва всички подробности и очаква пълна отдаденост. Разбираме го без думи. Харесват ми неговите принципи, един ден ще стана треньор и ще уча децата точно така, както Жозе ме е учил.“

Подобно ласкателство от страна на двамата съвсем не е случайно. Просто между Жозе и Майкъл има специална връзка.

Удивителната история за тяхната дружба започва в Челси: Жозе е този, който настоява за трансфера на Есиен от Лион за 38 милиона евро през 2005 г. Майкъл беше доволен от първата си среща с Моуриньо: знаеше всичко за неговия стил на игра. По-късно Жозе предлага да се срещнат отново – и след първата тренировка казва на Майкъл как ще го направи най-добрия полузащитник в света.

Есиен веднага се оказа в центъра на играта. The Guardian нарече Майкъл „войник на Моуриньо“ – толкова ясно и гладко ганаецът изпълняваше указанията на треньора. Жозе го обожаваше за това. Скоро те започват да говорят много за футбол. Майкъл мечтаеше да стане треньор и слушаше съветите на Моуриньо със захлас. Така между тях се заражда приятелство.

„Есиен не е моят играч. Не го казвайте. Той е мой син, а аз съм неговият бял татко. Ние сме много близки, връзката ни е много по-силна от работата. Разбирам защо играчи като него са готови да умрат на терена. Но това, което той направи за мен по време на престоя ми в Реал (Мадрид), не може да се измери с думи. Майкъл беше готов да играе за мен с контузено коляно“, спомня си Жозе през 2018 г.

През 2010 г. Моуриньо заминава за Реал (Мадрид), а без него Есиен бързо започва да скучае в Англия. През 2012 г. той е на път да замине за Арсенал (договорът е почти подписан), но след това Жозе се появява отново. „Татко“ намира номера на агента на Майкъл и договаря едногодишен наем за халфа в Реал.

„Той ми каза, че играя безобразно и че ще ме продаде веднага, спомня си Майкъл. – Жозе винаги е бил себе си с мен, това ме спечели. Той помагаше, ругаеше, после пак помагаше и пак ругаеше. Оценявам Моуриньо не само като треньор, но и като човек.“

Нещата в Реал (Мадрид) не се развиват добре за Есиен, но двамата с Жозе продължават да поддържат топли контакти. По време на почивката си Майкъл дори води Жозе в родния си Акра, столицата на Гана, и там двамата говорят за футбол с часове.

„Никой играч не ми е вярвал толкова, колкото Майкъл, гордее се Жозе. – Знаеше, че разбирам манталитета му по-добре от всеки друг.

След Реал (Мадрид) пътищата им се разминават: Майкъл отива в Милан и след това изиграва последните си мачове в Индонезия и Азербайджан, докато Жозе се връща в Челси и продължава да тренира играчи на високо ниво. Понякога Жозе си спомня за отношенията им с топлина, а Есиен дори се обажда на Моуриньо по време на проблемите му в Тотнъм.

През 2020 г. Есиен прави първите си стъпки в треньорската професия. В момента е помощник-треньор в Нордселанд, силен тим от средата на таблицата в датската Суперлига. Отборът е на пето място и иска да се класира за европейските турнир. Майкъл все още трупа опит, но мечтае да се пробва като мениджър.

И, разбира се, да успее като Моуриньо, пише Тимур Боков в своя блог.

Превод: Nostrabet

Видяно 5 пъти
Петър Недков
Петър НедковПетър Недков е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.