Ливърпул стана на 130 години

0
Ливърпул
Снимка: Twitter

Футболен клуб Ливърпул празнува днес 103-тия си рожден ден. На тази дата през 1892 година основателят на „червените“ Джо Холдинг е получил сертификата от Съвета по търговия, с който се потвърждава създаването на клуба. Процесът всъщност стартира през март 1892 година, когато Холдинг и неговите най-близки сътрудници се отделят от ФК Евертън след ожесточен спор. Така се създава новият клуб, чийто дом става „Анфийлд“.

За своите 130 години богата история Ливърпул има общо 50 значими трофея, последните два от които бяха спечелени през току-що завършилия сезон – Купата на лигата и ФА Къп. Първият трофей датира от 1901 година, когато е първата шампионска титла на мърсисайдци. Общо Ливърпул е 19-кратен шампион на Англия и 6-кратен европейски шампион.

Клубът отбелязва годишнината си от създаването с редица инициативи. През целия месец на сайта на мърсисайдци феновете ще изберат 130-те най-велики гола в историята на „червените“. Освен това привържениците ще гласуват и за топ 10 на нападателите на Ливърпул. Очаква се сред тях да попаднат сегашните звезди Мохамед Салах и Садио Мане.

Видяно 12 пъти
Петър Недков
Петър НедковПетър Недков е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.