Левски може да върне спомена за Гиби, Наско и Боби

0 коментара
Левски
Снимка: lap.bg

Новият сезон във футболния ни елит тръгва в петък, но симпатизаните на Левски очакват шампионатните мачове със смесени чувства.

От една страна е ясно, че Левски няма отбор за титла и място в зона Европа. Но от друга, поне разполага с една дузина свои кадри в основния състав, нещо, което адмирира всеки син фен.

Някои левскари вече са преминали 30-те, като Николай Михайлов, други доближават златната футболна възраст – близнаците Борислав и Радослав Цоневи и Христофор Хубчев, а трети са амбицирани да се легитимират в големия футбол, като Ивайло Найденов, Патрик Габриел Галчев, Мартин Петков и Марин Петков. Към тях може да прибавим и Андриан Краев, който е играл една година в юношите на Левски.

Неслучайно изреждам тези имена, защото във всеки мач 6-7 от тях имат реален шанс да излизат титуляри. И това веднага води до един паралел с друго синьо поколение, което записа своите имена със златни букви в историята на любимия си клуб.

Минали са 35-40 години и за тях всичко е казано. Левскарите пък, които не са ги гледали, знаят всичко за тях от разкази на дядовци и бащи, или от интернет и книгите.

Боби Михайлов, Краси Коев, Ники Илиев, Петър Петров, Емил Велев, Наско Сираков, Божидар Искренов-Гибона и най-опитният от тях – Емил Спасов, който игра за няколко големи сини отбора. Цели осем сини рожби излизаха титуляри, пълнеха очите на естетите с футбол, вдигаха титли и купи, дори и по три на сезон, и само една изпусната дузпа в Кривой Рог ги спря за ¼-финал в турнира за КЕШ, сега Шампионската лига.

Далеч съм от мисълта, че настоящите левскари ще повторят успехите на онова знаменито поколение, нито са задължени да го направят. Но в тези сложни и тревожни времена за Левски, какво по-хубаво от това, негови възпитаници да бранят името и имиджа му на терена.

Тези момчета трябва да осъзнаят едно – те са призвани да съхранят Левски в този деликатен момент за клуба. И ако дават максимума, и оставят сърцата и душите си на терена, ще спечелят обичта и уважението на взискателните сини привърженици.

Всички тези, които играят за Левски, да не се страхуват. Все пак никой не иска от тях да стават първи, нито да са медалисти, нищо фатално няма да се случи и ако не завършат в топ 6. Затова футболистите да са разкрепостени и да са пердета. Да си повярват, че могат и да вярват, че ще успеят, защото за всеки играч на Левски е привилегия да носи свещения син екип.


Видяно 24 пъти
Коментирай

Няма коментари.

Петър Недков

Петър Недков

Петър Недков е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.