Левски чака дълго, но взе голяма победа в Европа

0
Левски
Снимка: lap.bg

Левски чака дълго, за да елиминира тим над средноевропейско равнище, но се справи по категоричен начин с ПАОК и крайният му успех е абсолютно заслужен и постигнат изцяло със спортно-технически достойнства.

Фактите показват, че преди битката с гърците, за последно „сините“ бяха отстранявали подобен съперник в Европа преди 16 години. Тогава, воден отново от Станимир Стоилов, Левски изхвърли Киево след 2:0 и 2:2 и стана първият български отбор, който влезе в групите на Шампионска лига. По онова време Киево бе сред водещите тимове в едно от четирите най-силни европейски първенства – италианското.

След участието си в груповата фаза в най-комерсиалния турнир, в която „сините“ записаха загуби от гигантите Барселона, Челси и Верде, те играха два пъти поред и в групите на Лига Европа – през сезони 2009/2010 и 2010/2011, в които взеха престижни победи с по 1:0 над Лацио и Спортинг (Лисабон).

През есента на 2011 година пък участваха за последен път в третия квалификационен кръг на европейски турнир – Лига Европа, и изгубиха след дузпи от Спартак (Търнава). 11 години по-късно Левски отново е в трети кръг, но в Лига на конференциите. И грамотният футбол, който демонстрира в двете срещи с ПАОК, прави всички левскари оптимисти, че момчетата на Станимир Стоилов могат да се превърнат в турнирен боец.

В Солун Левски показа, че се развива в правилната посока и в Европа, след като играчите знаеха за каква се излезли на терена и имаха ясната идеята как да изпълнят своята цел. С желязна тактическа дисциплина, отборен дух, колективна игра и пълно себераздаване на всички, „сините“ не позволиха на ПАОК да застраши вратата им. Но те бяха наясно, че само перфектна игра в дефанзивен аспект няма да е достатъчна, за да си осигурят комфорт в срещата.

Затова Левски преследваше и настървено гола и в крайна сметка усилията му се увенчаха с успех и отново удари първи, както и в София. Попадението на Роналдо донесе така нужното спокойствие и вдъхна още увереност на „сините“, които продължиха да следват безупречната стратегия на Мъри и закономерно постигнаха това, за което бяха отишли – турнирен резултат, който да им осигури класиране за следващата фаза.

Такъв мъдър, способен и продуктивен Левски неговите симпатизанти очакват да видят и в следващите европейски двубои, тъй като съперниците са под нивото на ПАОК и за „сините“ се отваря страхотна възможност да влязат в групите във второто издание на този турнир.

Сега Левски държи съдбата в свои ръце и единствено от него зависи дали ще остане на европейския терен до пролетта. Казвам до пролетта, тъй като през ноември и декември няма да има европейски мачове заради световното в Катар.


Видяно 552 пъти
Петър Недков
Петър НедковПетър Недков е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.