„Лалетата“ могат да сложат край на приказката на Меси

0
Лионел Меси
Снимка: Twitter

Нидерландия днес може да сложи край на приказката на Лионел Меси на Световни първенства и ако това се случи, няма да е някаква сензация.

Напротив, ще бъде закономерност, тъй като под ръководството на Луис ван Гаал „лалетата“ са един от силните отбори в Катар, който прави приятно впечатление със своя агресивен, комбинативен и резултатен футбол.

Обратно – Аржентина до този момент печели с прагматизъм, но без блясък, и благодарение на индивидуалните изяви на Меси и откритието Хулиан Алварес. Играчите на Лионел Скалони предпочитат да разиграват на сигурно топката с непрестанни пасове и да дебнат за грешки на съперника, вместо да се стремят да предизвикат такива, като атакуват.

В допълнение те разчитат в предни позиции Меси да има ден и да измисли нещо, но доколко това е правилна стратегия, предстои да разберем.

Нека обаче да се върнем към Меси. Казах, че няма да е голяма изненада, ако той не стане световен шампион, след като в исторически план един куп лидери на страни, ставали носители на Световната Купа, не са я печелили.

На първо четене ще дам пример с такива, които правят играта или са майстори на гола в своите отбори. Много от тях са лауреати на „Златната топка“ или са обявявани за най-добрите в света. Визирам Зико, Сократес, Алфредо ди Стефано, Джани Ривера, Карл-Хайнц Румениге, Раул, Роберто Баджо, Платини, Ерик Кантона, Жан-Пиер Папен, Алън Шиърър, Майкъл Оуен, Стивън Джерард. А техният брой е далеч повече.

Да не говорим пък за лидери на отбори, играли финали на Мондиал или носители на бронзови медали. Сред тях са Еузебио, Ван Бастен, Гулит, Збигнев Бонек, Луиш Фиго, до този момент Кристиано Роналдо, както и много, много други. Да не изреждам също защитници и вратари, като Паоло Малдини и Оливер Кан, към споменатите вече гениални футболисти.

Давам тези примери, не за да бъда адвокат на Меси, а с ясното съзнание, че не е честно един футболист да се оценява цялостно само по представянето си на Световни първенства. Защото, първо това е турнир, второ, провежда се през четири години, и трето, в рамките само на 25-30 дни в една година през четири такива, трябва да си в най-добра форма и да покажеш за толкова кратко време най-доброто от себе си.

Мондиалът обаче не е национално първенство, което продължава 10 месеца или Шампионска лига, която се провежда всяка година.

Тези имена, които изредих обаче, си остават велики футболисти и огромни легенди, дори и без да са триумфирали на Мондиал. Такъв, разбира се, ще остане и Меси, както и много други след него.


Видяно 38 пъти

Автор

Петър Недков
Петър НедковПетър Недков е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.