Кръстаич е 13-ият чужд селекционер на България

0
Младен Кръстаич
Снимка: Уикипедия

Новият селекционер на националния отбор по футбол на България Младен Кръстаич ще дебютира в домакинския двубой с Гибралтар на 23 септември, а три дни по-късно нашите ще гостуват на Северна Македония в Скопие. След първите си четири мача в Лигата на нациите България има спечелени само три точки.

48-годишният сръбски специалист се превръща в 13-ия чужденец, който ще ръководи трикольорите. Точно половината от досегашните 12 са били начело на страната ни в годините преди Втората световна война. И това е логично, защото футболът ни още „прохожда“ в онези години. Тогава ние сме били още на аматьорско ниво и сме имали крещяща нужда от опитни специалисти от чужбина, които да допринесат за развитието на играта у нас.

Неслучайно и първият селекционер в историята на държавния ни тим е чужденец – австриецът Леополд Нич. Първоначално залагаме на хора от най-напредналите страни във футболно отношение по онова време държави – Германия, Австрия, Унгария и Чехословкия. Унгарската и чешката връзка остава силна и при комунизма, като върхът е ангажирането на едно от най-големите имена в професията пред 60-те години – Рудолф Витлачил.

След неговото напускане през 1966 година близо 44 години нямахме чужденец начело на националния тим. В съвремената епоха сме имали само един – Лотар Матеус. Той започна отлично с победа като гост над Уелс в европейска квалификация, но с това се изчерпаха и всички хубави резултати при него.


Видяно 14 пъти
Петър Недков
Петър НедковПетър Недков е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.