Краят на хегемонията не се вижда

0 коментара
Лудогорец
снимка: Lap.bg

Лудогорец е абсолютен хегемон в България в последните 10 години. В Разград изградиха успешен клуб, който се превърна и в успешен бизнес модел. Парите от участието в евротурнирите, както и приходите от ТВ права, почти всяка година са достатъчни, за да осигурят изцяло бюджета на клуба. Освен това се случват и изходящи трансфери, от които също влизат солидни средства. Ситуацията с парите от трансфери е и може би единственото слабо място на Лудогорец. Често не се улучва точния момент за продажба или се стига в крайна сметка до раздяла по взаимно съгласие или изтичане на договор.

Но това не е тема, от която се влияе представянето на отбора на Валдас Дамбраускас на терена. Разградчани изживяха своя преход през миналия сезон и ако съдим по първите мачове в Европа и за Суперкупата, то спокойно можем да посочим отсега Лудогорец за шампион. Обясненията от лагера на ЦСКА след 0:4, че това не бил важен мач, че случилото се не отговаря на качествата на двата отбора, не са валидни. Най-малкото защото „червените“ искат във всеки един момент да ударят своя голям съперник. А и защото при два трофея за 10 години е малко нелепо да обясняваш, че спечелването на Суперкупата е без значение.

Всъщност точно в този мач видяхме колко много пред всички останали е Лудогорец. Красив и атакуващ футбол, паснали отлично нови попълнения, променен Кирил Десподов, високо темпо през всички 90 минути. И тотално смазване на най-големия конкурент за титлата. Вероятно 100% от всички останали отбори у нас са си казали, че този сезон няма кой да спре Лудогорец. В ЦСКА на глас няма да го изкажат, но и там са минали тези мисли.

Дамбраускас и екипът му успяха най-после да подменят „старите кримки“, да сменят бразилската жилка и да изградят нов облик. Изключително ценен ход бе откупуването на Кирил Десподов, Оливие Вердон и Бърнадр Текпетей. Те вече са част от този отбор, а показаното желание на „орлите“ да ги задържат само може да им бъде допълнителен стимул. Кристиян Кахлина е вратар със страхотни качества и неслучайно измести Пламен Илиев. Клон Гонсалвеш също загатна, че има място на терена. Тепърва ще видим изявите на Шакил Пинас и Дорин Ротариу.

В мача срещу ЦСКА се и нещо друго изключително важна – Лудогорец разполага с дълга и равностойна скамейка. В мача с „червените“ резерви останаха Падт, Икоко, Терзиев, Вандерсон, Ману, Чибота и Текпетей – все футболисти, които щяха да са на терена във всеки един мач във всеки един друг отбор в България. Извън групата пък останаха Абел Анисе, Жосуе Са, Клаудиу Кешерю, Ротариу и Пинас.

С целия потенциал, качество и количество на равностойни играчи Лудогорец може без да се притеснява да подготвя отсега празненствата за 11-ата. Просто останалите отбори у нас са поне три-четири нива по-ниско. 
Видяно 19 пъти
Коментирай

Няма коментари.

Слави Янакиев

Слави Янакиев