Колко ще пътуват от хотела до стадиона фаворитите на Мондиала в Катар

0
Лусаил
Снимка: Twitter

Уникалната характеристика на Световната купа по футбол в Катар е необичайната близост на всички места за провеждане на мачовете. Те ще се играят в пет града, а пътуването за стадионите ще отнема не повече от час. Това е удобно за зрителите и определено приятно за националните отбори, тъй като играчите им ще имат много повече време за възстановяване и почивка.

Взехме осемте най-добри отбора и сравнихме разстоянието, което те ще изминат в груповата фаза на Световната купа през 2022 г., с това, което изминаха на Световното първенство през 2018 г. в Русия.

Тези цифри може да имат и допустима грешка, тъй като за удобство изчислихме директното разстояние за всеки от националните отбори в два мача – от първия до втория и от втория до третия. В Катар беше изчислено разстоянието до стадиона със сухопътен транспорт, а след това и целият маршрут – от хотела до мача и обратно, тоест три пъти. В Русия се пътуваше от град на град със самолет, без да се брои пътя до хотелите, защото няма такива данни.

Бразилия ще започне в Лусаил, след това ще пътува до Доха за втория двубой и ще се върне в Лусаил за третия. Разстоянието между стадионите е 29,6 км. Включително и с хотелите, Бразилия ще измине 109 км. По време на Световната купа през 2018 г. „кариоките“ стартираха от Ростов на Дон, летяха до Санкт Петербург и оттам до Москва. Общата дължина е 1541+635, или 2176 км.

Аржентина на Лионел Меси ще изиграе първите си два мача в Лусаил, така че ще има само едно прехвърляне в друга част на страната. Разстоянието между стадиона в Лусаил и „974“ в Доха е 22,6 км. Аржентина ще измине общо 87,3 км – от хотела до стадиона в Лусаил ще има малко над седем километра. В Русия „гаучосите“ трябваше да летят от Москва до Нижни Новгород, а после си решиха проблемите, тъй като след излизането от групата отидоха в Санкт Петербург. Между другото, в сравнение с другите национални отбори, това не беше много: 401+897, или 1298 км.

Англия ще пътува по-дълго от южноамериканците – от Доха до Ал-Кхор и след това до Ал-Раян. Общото разстояние между двата стадиона е 95,1 км. Но заедно с хотелите – 263,1 км. В Русия Англия пътува от Волгоград до Нижни Новгород, а след това играчите на Гарет Саутгейт бяха в базата в Калининград. Но трябваше да прелетят: 849+1484, или 2333 км.

Воденият от Дидие Дешан тим на Франция ще пътува от Ал-Уакра до Доха, а след това ще се премести в Ал-Раян. И от стадион до стадион няма да са необходими петдесет километра – 49,2 км, тъй като първият етап ще е само 21,2 км, а вторият – 28 км. Но като се има предвид хотелът, стават 93,1 км. По време на последното Световно първенство Франция пътува от Казан до Екатеринбург, а след това летя до Москва за единствения мач без гол на турнира. 718+1418, или 2136 км.

Германия ще започне Световната купа в Доха, а след това ще пътува до Ал-Кхор за два мача. Така че ще има само едно пътуване от 51,5 км. Но германците са в най-северната част на страната. Така че, ако пътуват до мача и след това се върнат в хотела си, ще изминат около 525,8 км. Преди четири години те пътуваха от Москва до Сочи, а след това и до Казан. Изминаха общо 2877 км (1362+1515).

Ако трябва да изчислим само пътя между стадионите, най-дългото пътуване ще бъде за Испания. Играчите на Луис Енрике ще трябва да пътуват от Доха до Ал-Кхор и след това до Ал-Раян, което е общо 102,7 км. Но ако включим и хотела, разстоянието е 154,4 км. Испанците изминаха най-дългата дистанция от всички водещи отбори и в Русия. От Сочи до Казан, а след това до Калининград: 1515+1805, или 3320 км.

За Белгия ще е по-лесно да пътува от стадион на стадион. Те ще играят първо в Ал-Раян, а след това ще се върнат за третия мач в Доха. Разстоянието ще бъде 52,1 км. Но белгийците са най-далеч от всички останали отбори, така че всеки път от хотела до стадиона ще трябва да изминават около стотина километра, което означава, че ще пътуват общо 598,8 километра. Макар че това не може да се сравни с полета от Сочи до Москва и след това до Калининград в Русия: 1362+1089, или 2451 км.

Португалия на Кристиано Роналдо ще пътува от Доха до Лусаил и след това до Ал-Раян, ие ще измине само 38,8 км. Благодарение на хотела цифрите ще нараснат, но не критично. Най-отдалеченият път ще бъде за първия мач, а най-близкият – за последния. Общата дължина е 176,7 км. В Русия Португалия пропътува 1362 км от Сочи до Москва, а след това измина още 514 км, за да стигне до Саранск. Общото разстояние е 1876 км. Това е десет пъти повече, отколкото е необходимо сега.

Друг интересен момент е къде се намират националните отбори. Много от тях са в хотели и тренировъчни бази близо една до друга. Например Катар ще тренира на 300 метра от Гана и на 750 метра от Австралия. Уелс, Франция и Япония имат сходни разстояния, тъй като използват един и същ спортен комплекс „Ал Сада“. Сърбия е на около 240 метра от съперника си в групата Бразилия. Тунис и Южна Корея се намират на един километър разстояние.

В радиус от 4,3 км се намират Мароко, Сенегал, Швейцария, Аржентина, Испания и Нидерландия. От Мароко до Сенегал са 130 метра, от Испания до Нидерландия – по-малко от километър, а от Нидерландия до Аржентина – 650 м.

Белгийците са най-отдалечени, а най-близкият отбор до тях се намира само на 95,8 км – Саудитска Арабия. Германците пък са на 70 км от Мексико, а самите мексиканци – на 47,4 км от Канада. Англия е малко по-далеч, но разстоянията не са еднакви – Коста Рика е само на 13 км.


Видяно 38 пъти

Автор

Петър Недков
Петър НедковПетър Недков е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.