Когато политиката се намеси в спорта, го отнасят и героите

0
новак джокович

В българския фолклор има една поговорка – Преклонена глава сабя не я сече.

Когато обаче си най-добрият тенисист в света и си идол за милиони, то няма как да се отказваш лесно от предизвикателствата.

Иначе нямаше да си най-добър, просто е. В ерата на Роджър Федерер и Рафаел Надал – сърбинът Новак Джокович записва победа след победа, трофей след трофей.

Участието му за рекордна десета титла от Откритото първенство на Австралия беше считано за сигурно до преди две седмици.

Та нали самият той получи разрешение – иначе нямаше да замине.

Целият свят е полудял. Напълно здрав спортист, с негативни PCR тестове и прекаран наскоро вирус да не може да влезе в определена държава. Защо тогава не му беше забранено участието на турнира, защо спечели в съда преди няколко дни и му върнаха визата?

Новак Джокович

Как изобщо някой би се ваксинирал срещу каквото и да е, след като го е изкарал преди три седмици?

Твърде много въпроси, но едно е ясно – когато политиката се намеси в спорта, никога не е красиво, а и справедливо.

Депортират Ноле заради еднолично решение на определен австралийски министър, политик. Сигурно е случайно, че скоро ще има избори и този ход би се харесал на надупчения с по три дози местен електорат.

Ако искаше да заразява умишлено хора, нямаше да дарява милиони евро в борбата с коронавируса в Италия, Сърбия и други страни.

Новак Джокович просто искаше да играе тенис. Отиде да спечели рекордна титла от Шлема, вероятно щеше да го направи. Вместо това беше държан показно 11 дни за назидание пред цял свят. „Виждате ли какво става, ако нямаш ваксина?“, гласи ясното съобщение зад цялата сага.

Та нали, ако го бяха пуснали, можеше някой да се разколебае за петото, шестото и седмото дупчене. Важното е ваксините, тестовете и маските да вървят… спортът – кучета го яли!

Видяно 29 пъти
Асен Красимиров

Асен Красимиров

Асен Красимиров е спортен редактор и анализатор с богат опит. Завършва образованието си в София, след което започва своята кариера в едни от водещите спортни медии у нас.
Коментирай

Няма коментари.