Коби Брайънт никога няма да бъде забравен

0
коби брайънт

Без значение дали сте фенове на баскетбола или дали изобщо се интересувате от спорт, датата 26.01.2020 г. със сигурност трябва да е оставила поне минимален спомен у вас. Днес се навършват точно две години от онзи инцидент с хеликоптер в Калифорния, който отне живота на деветима пътници. Сред тях, за съжаление на милиарди по света, бе и баскетболната икона Коби Брайънт. А за да е още по-ужасяваща трагедията с него бе и 13-годишната му дъщеря Джиана Брайънт. Хеликоптерът пътуваше за баскетболен мач на Джиана, но… съдбата имаше друго на ум.

И до ден днешен помня с точност къде бях, какво правех и за какво си мислех преди мой близък да ми изпрати нечовешката новина. Коби беше любимият ми баскетболист. Открих любовта към баскетбола сравнително късно, а първият ми учител, макар и косвен, бе именно номер 24 в златно-лилавия потник.

Коби бе на 41 години, когато си отиде от този свят. Светът на Коби Брайънт. И аз като стотици милиони останали по света не повярвах първоначално. Живеем във времена, в които сензацията е начин на живот, а лъжата е на почит. Да се изфабрикува нещо подобно е толкова лесно. Часове по-късно стана ясно, че този път няма шега, няма и измама. Коби Брайънт го нямаше, а сълзите се лееха по бузите ми. Странно нещо е животът – да плачеш за някой, който нито познаваш, нито си виждал на живо.

Коби Брайънт бе много повече от баскетбола. Макар че баскетбола е начин на живот за бебзрой хора по света. Не просто препитание, а начин за изразяване. Начин на мислене. Начин на походка дори. Историите за работохолизма на Коби Брайънт нямат край. Всички негови колеги, било то съотборници или опоненти, винаги са говорели само и единствено с уважение и нищо друго освен респект за него. Коби Брайънт показа на милиони подрастващи, че няма нищо лошо в това да се влюбиш в процеса, а не в крайната цел. Всички искаме да сме известни, с много пари, успешни в работата ни, уважавани от колегите ни. Но пътят до там е осеян с трудности. Именно това обичаше Коби Брайънт. Трудностите и справянето с тях. Да се изправиш пред проблема и ако не успееш от първия път да пробваш отново. Да седнеш, да помислиш и да се поучиш от грешките си.

Това, което Коби Брайънт бе за баскетбола, е неописуемо. Няма смисъл да се говори за това колко голям играч беше и любимец на колко милиони хора си остава и до ден днешен. Две години след смъртта си, Коби Брайънт си остава синоним на живота. Онзи трдуния, нечестния и тежкия живот, който живеем всеки ден. Но номер 8/24 бе и синоним на красивия и успешния живот. Коби Брайънт бе най-точното определение на термина ‘меритокрация’ – на върха са тези, които са най-заслужили. Които са най-учени, най-натренирани и най-успешни.

Американската спортна легенда си отиде от този свят твърде преждевременно. Той тепърва навлизаше в света на киното, а вече бе спечелил Оскар! Бизнес империята му се разрастваше. Коби показа на всички, че е много повече от атлет, който може да скача и да забива. Той демонстрира, че ако си отдаден и вярваш в себе си, няма нищо невъзможно. Това може би ще остане и най-ценния завет на Коби Брайънт.

Не става въпрос за петте титли, за 18-те участия в Мача на звездите, нито за приза за Най-полезен играч през 2008. Двата златни олимпийски медала също са много назад. Коби Брайънт трябва да бъде запомнен с това, че най-важно на тази земя е да се бориш за себе си и да не спираш пред нищо и никой. Да си гениален във времена на простотия и да си велик във всяко начинание.

Вечна ти памет, Коби Брайънт

Видяно 18 пъти
Божидар Тодоров
Божидар ТодоровБожидар е работил дълги години в спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт. Неговите публикации са известни още, когато имаше Еврофутбол и сп. МеридианМач
Коментирай

Няма коментари.