Карик промени Погба и Лукаку, ще промени ли и Юнайтед?

0
Майкъл Карик
Снимка: Twitter

Манчестър Юнайтед уволни Оле Гунар Солскяер и докато дойде постоянен наставник, Майкъл Карик ще води временно тима. През 2018 г. беше спазен същият модел: англичанинът работи с отбора преди назначаването на Солскяер, макар че това беше само една тренировка.

На Карик ще помага целият персонал на норвежеца. Първоначално бе съобщено, че Кийрън Маккена и Майк Фелан ще напуснат клуба, но в крайна сметка те останаха, тъй като Майкъл лично е искал това.

BBC, The Athletic и The Telegraph писаха, че Дарън Флетчър по-скоро би бил назначен за изпълняващ длъжността треньор, въпреки че има вариант за тандем Флетчър-Карик, но това се оказа невъзможно: с треньорски лиценз B шотландецът може да бъде само помощник.

В началото на сезон 2017/2018 като играч Майкъл Карик липсваше от състава на Юнайтед в продължение на няколко месеца, тъй като се бореше със сърдечна аритмия. Англичанинът се завърна в края на ноември, но изигра само четири мача преди края на сезона и се отказа от футбола. Той вече беше очакван в щаба на Моуриньо и самият Жозе го предложи за свой асистент.

„Майкъл като личност е по-важен от Майкъл като играч. Той знае, че има място за него в моя треньорски екип. Когато поиска, вратите ще бъдат отворени. Това искам аз, това искат мениджърите и собствениците на клуба. Така че Майкъл е в удобна ситуация. Бъдещето му е с нас“, заяви Моуриньо.

Сега и Луис ван Гаал може да е доволен, тъй като предрече, че Карик има бъдеще като треньор, още преди Моуриньо да поеме „червените дяоли“.

Ето два цитата от интервюта на нидерландеца през март 2015 г:

1. В ексклузивно интервю за The Telegraph: „Карик може да бъде описан като забавен треньор. Той постоянно иска да говори за форми, схеми и системи. Това е добре. Рууни е същият.“

2. Преди мача с Ливърпул: „Майкъл е важен, защото може да разчита хода на играта на терена. Освен това като треньор той може да води отбора на терена – но мисля, че може да подобри тази част“.

В ерата Солскяер Карик водеше тренировките с Маккена. The Athletic, позовавайки се на водещи играчи на клуба, отбелязва, че упражненията не са били разнообразни. Две уточнения тук: първо, не е съвсем ясно кой точно е казвал какво да се тренира – Карик и Маккена самостоятелно или заедно със Солскяер и второ, Солскяер по-често се оплакваше от Маккена, към когото се отнасяше пренебрежително заради липсата му на игрови опит.

„Всички уважават Майкъл заради неговото влияние. Той е треньор, но има и опит в играта, а това го свързва с играчите“, казва футболист пред The Athletic. Друг източник на изданието добавя: „Жозе осъзна, че чрез Майкъл може да достигне до останалите играчи.“

В репортажите си от тренировките „Атлетик“ изтъква и едно от основните качества на Майкъл Карик: англичанинът има страхотен усет за детайлите и оказва невероятно влияние върху играчите – бащински ги обгръща през рамо и им обяснява нещата очи в очи.

Солскяер неведнъж е подчертавал значението на екипния подход в своя отбор: той, Маккена и Карик могат да се изправят до тъчлинията. Но през този сезон Майкъл правеше това много по-рядко, прекарвайки повече време с анализаторите.

„На една от тренировките Карик трябваше да играе, защото имахме малко хора, а той не направи нито един неточен пас. Искаше ми се да отида при Фред и да му кажа: „Ей, гледай го как играе и направи същото!“ Но реших, че това е твърде жестоко. Научих много от Майкъл. Той е един от хората, които обичам да слушам: Майкъл беше изключителен футболист, спечели много трофеи за клуба, а аз трябва да се уча от такива играчи“, казва Бруно Фернандеш.

Но най-ярките примери за стила на Карик са свързани с работата му с Пол Погба и Ромелу Лукаку.

Погба признава, че Карик има невероятен опит, разговорите с него много му помагат и съветите му са много важни. Реакцията на Майкъл свед тези думи е спокойна и разумна: „Говорих за прости неща с Пол, обясних му на какво е способен и в какво е особено добър. Радвам се, че разговорът имаше такъв ефект – това показва колко малки детайли могат да повлияят на играчите.“

Лукаку пък призна пред клубната телевизия, че досега не е смятал видеоанализът и подготовката за противниците чрез гледане на видео за нещо важно, но индивидуалните занимания с Карик променили мнението му.

Друго важно качество на Карик е спокойствието. Майкъл разказва, че през 2015 г., по съвет на Тони Страдуик е преминал психологически тест по методиката Predictive Index, която се използва за разкриване на характера на кандидата при наемане на работа.

Тъй като самият Карик определи резултатите като „ужасяващо точни“, ние използваме тази характеристика:

„Майкъл е търпелив, последователен и винаги готов да помогне, работи надеждно и последователно. Предпочита да обмисли всеки елемент от процеса и да постигне успех стъпка по стъпка. Ако на Майкъл бъде поверено организирането на определен процес, той ще направи всичко обмислено и методично, като обърне специално внимание на детайлите и се придържа към изпитани методи за постигане на успех. От самото начало Майкъл очаква всичко да бъде направено последователно – сякаш той прави всичко сам. Изпитва огромно удоволствие да помага на другите. Най-удобно му е да бъде част от „екип за бързо реагиране“. Майкъл е внимателен при вземането на решения. Той ще използва цялото налично време, за да проучи въпроса от различни гледни точки. Той няма да забрави за възможните изненади.“

Изглежда, че характеристиката може да се сведе и до цитат от Андер Ерера – спокойствието на Майкъл подкупва дори импулсивния баск: „Той запазва ясна глава както в добри, така и в лоши моменти и винаги може да даде правилния съвет на отбора. Можем само да гадаем за стила на старши треньора Майкъл Карик, но има един важен момент. Ако Карик говореше за тактика, то беше най-вече от името на треньорския щаб – така че всички предложения започват с „ние“ и по-скоро изразяват общи идеи.“

Но миналата година англичанинът говори пред Футболната асоциация на Англия и вече знаем какъв футбол привлича Карик: „Когато гледам мачове, винаги отбелязвам пространството в атака. Как да започнем атака от вратаря, къде да търсим зони и как да подредим атаките. Мисля и за това как можем да създадем проблем на противника – от всяка точка на терена. Всъщност тази мисъл се появява първо в съзнанието ми, инстинктът ме води към нея. С тази мисъл наблюдавам играта като цяло: каква схема използва съперникът, какви са силните и слабите му страни.“

На пресконференцията преди мача с Виляреал Карик, разбира се, беше попитан дали иска да стане постоянен старши треньор на Манчестър Юнайтед. Майкъл отговори, че е готов да помогне, дори и да е само за един мач.

Но през септември 2018 г. той даде по-подробен отговор:

„Искам ли някога да бъда старши треньор на Манчестър Юнайтед? Не мога да отговоря на този въпрос. Току-що започнах треньорската си кариера, всичко започна от нулата. Искам да бъда отговорен, но не съм научил достатъчно за живота, за да кажа: „Определено ще го направя. Трябва да заслужа това право. Добрият футболист не се превръща автоматично в добър треньор и аз знам това. Но ще дам всичко от себе си, за да се случи това.“

Майкъл заслужава поне да опита.

Превод: Nostrabet


Видяно 14 пъти
Петър Недков
Петър НедковПетър Недков е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.