Букмейкър на месеца
100% до 300лвРЕГИСТРАЦИЯ
18+ ВАЖАТ ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ
100% до 300лв
Букмейкър на месецаБукмейкър на месеца
РЕГИСТРАЦИЯ
18+ ВАЖАТ ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ

Каква е разликата между ултрас и хулиган?

0
АПОЕЛ фенове ултраси
Lap.bg

Инцидентите в сектор „Г“ по време на мача ЦСКА – Базел предизвикаха широк отзвук. У нас почти всеки, който следи поне малко футбол, се изказа по темата или изгради свое собствено мнение.

Отново обаче се лепват твърде лесно епитети като „ултрас“ и „тези лоши ултраси“, което за пореден път затвърждава мнението, че масово хората в България не знаят значението на върпосната дума. В почти всеки един случай тя се бърка с термина „футболен хулиган“ или просто „хулиган“.

Въпросната субкултура се заражда като течение в Англия, родината на най-великата игра. През 60-е години на миналия век се появяват първите камери по стадионите. По това време обаче те излъчват повече арестувани отколкото вкарани голове на мачовете. Наричат я „английската болест“.

Футболните хулигани причиняват побоища, инциденти както преди, така и по време, а и след 90-е минути игра. Всички знаем за случая „Хейзел“, след който ситуацията на Острова се променя завинаги. Така достигне до сегашния момент, в който ти слагат забрана за посещение на мач, ако стоиш прав по-продължително. Това обаче е друга и обширна тема на разговор.

фенове ултраси пиро

В Русия и някои други държави футболното хулиганство все още обаче е доста сериозно течение и постоянно се уреждат масови боеве 20 на 20, 40 на 40 и тн. между две враждуващи фракции. Често те се срещат на поляни извън градовете и заснемат схватките, след което ги качват в интернет, като победителите трупат репутация.

Какво тогава е ултрас? Така са наречени феновете с ултра’ начин на мислене, за които отборът е на първо място. Те правят всичко възможно, за да се окаже подкрепа на играчите в рамките на 90-е минути. В това число се включва пеене (хулиганите в Русия не пеят, защото това не е тяхна работа. Те просто пълнят долните редове на трибуната и показват последните си „трофеи“ – вражески знамена и фланелки), правене на хореография, използването на пиротехника и димки, организиране на цялата трибуна, както и дейности извън стадиона.

Спартак Варна фенове ултра

Ултрасите се грижат за пропагандата и запалването на по-малките към тяхната дейност и любимия отбор. Правят го чрез графити, лепене на стикери, организиране на турнири, шествия и още куп начини. Отговарят за направата на знамена и банери, с които цялостният облик на трибуната по време на мачовете изглежда завършен. За ултрасите присъствието на срещите е на всяка цена – независимо дали денят е делничен или пък се гостува в много отдалечен град.

Често футболните хулигани в чужбина пък предпочитат да седят нащрек в близкия бар до стадиона, отколкото да влизат вътре. За тях е важно присъствието на въпросното гостуване, където могат да се сблъскат с други хулигани на домакинския отбор, а изобщо не крайния резултат от мача, кой е вкарал головете и тн. Те не събират пари за хореографии чрез дарения в урни, защото за тях е по-важен самият сблъсък с противниковата фракция, отколкото дали ще се веят знамена на следващото дерби или ще се пускат балони, например. Реално те се грижат и за защитата на ултрасите при инциденти с друга хулиганска група, защото без тяхна помощ ултрасите са обречени.

Много е лесно да бъде разграничен ултрас от хулиган, но у нас масово хората събират двете понятия под общ знаменател и винаги той е използван с негативно значение.

фенове ботев бултрас

Видяно 258 пъти

Автор

Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.