Как бедното дете Дарвин Нунес успя във футбола и живота

0
Дарвин Нунес
Снимка: Twitter

Дарвин Нунес попадна в светлината на прожекторите след трансфера му от Бенфика в Ливърпул. Ууругвайският нападател вече е успял футболист и човек, но преди да стигне дотук, е видял и другата страна на живота.

Нека се върнем години назад, когато Дарвин е дете. В района на Ел Пират живеят бедни хора и родителите на Дарвин са точно такива – семейството почти не се вижда с пари.

Майката на Дарвин, Силвия Рибейро, работи като домакиня, а баща му, Бибиано Нунес, е строителен работник. „Не забравям откъде идвам – от скромно, трудолюбиво семейство. Понякога баща ми нямаше обувки, но се опитваше да ми купи маратонки, за да мога да играя футбол, спомня си Нунес. – Трябваше да работи по осем или девет часа на строежа, за да ни купи храна. Майка ми излизаше на улицата, събираше бутилки и ги продаваше, за да купи нещо за мен и брат ми.“

Дарвин израства в Артигас, град с население от 40 000 души, разположен точно на границата между Уругвай и Бразилия. Там редовно има наводнения и след проливни дъждове водата в река Куарай се покачва, а семейство Нунес живее точно на брега на реката.

Тъй като Дарвин не носи храна в училище, се налага неговите приятели да му помагат. „Тогава се научих да споделям всичко, което имам, казва Нунес. – Всеки носеше нещо. Когато бях в училище и нямах какво да ям, прекарвах там целия ден. Влизах в клас в седем сутринта и си тръгвах в три следобед. Родителите ми работеха, така че след училище ходех на тренировки. Мама още не беше вкъщи, защото събираше бутилки по улиците. Да, лягах си с празен стомах, но майка ми си лягаше с най-празния корем, защото правеше всичко за нас, децата й. Често си лягаше, без да яде, защото хранеше мен и брат ми.“

Въпреки трудните спомени, Нунес говори с голяма любов както за Артигас, така и за детството си.

„Обичам родителите си за всичко, което направиха за мен, когато бях дете. Когато нямаше достатъчно храна, майка ми ни даваше своята и аз винаги си казвах: Когато стана професионален футболист и имам пари за къща, ще й ги дам. След като се присъединих към Алмерия, направих това: купих шест хектара земя в Артигас и една къща и им я подарих“, допълва Нунес.

„Артигас винаги ще бъде в сърцето ми. Има много красиви места на планетата, които бих искал да посетя, но предпочитам да прекарвам време с приятелите и семейството си в Артигас, защото той ми навява толкова много спомени. Говорим си за детството и това ме зарежда с положителна енергия. В сърцето си съм все същото дете. Не съм се променил и няма да се променя. Все още съм същият Дарвин, който бях като дете: скромен и реалистичен по отношение на себе си“, казва още Дарвин Нунес.


Видяно 77 пъти

Автор

Петър Недков
Петър НедковПетър Недков е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.