Кадърът, който описва ЦСКА

0

Хората казват, че една снимка говори повече от 1000 думи. Истина е. Понякога дори и най-добрите литератори, публицисти и културоведи не могат да опишат толкова добре дадено явление или процес, както го прави една-единствена снимка или рисунка.

Вчера ЦСКА победи Черно море с измъченото 1:0. „Армейците“ отново не показаха смислена игра, а причините за това са десетки. Този път обаче един магичен изстрел на една 20-годишна юноша на „червените“ спаси трите точки и укроти поне за малко напреженито на ст. „Българска армия“. Но истината е, че в Борисовата градина са много далеч от истината. Саша Илич има идеи и виждания, но ще му трябва много време и търпение от страна на феновете и най-вече на ръководството. А през последните години второто се доказа многократно, че тази черта не му е по силите.

„Червените“ имаха един точен удар за 90 минути, и то като домакини. Играчът, който игра най-много с топката вчера бе вратарят Густаво Бусато. Бразилецът получи поне 15 паса и изрита кълбото напред, пък каквото стане. Това само по себе си не е проблем. Най-добрите вратари, които играят в най-големите европейски клубове, са задължени да играят чудесно с крака и да раздават пасове на по 50-60 метра. Връщането на топката към тях също е тактика, на която големите отбори и треньори разчитат постоянно. Но в ЦСКА нещата не седят точно така. Всичките връщания към Бусато бяха плод на безидейността и липсата на всякаква острота. На няколко пъти топката бе върната към стража на домакините от противиниковото поле. Нито защитниците, нито халфовете, нито офанзивните играчи в червено успяха да измислят нещо стойностно.

Отново статичните положения спасиха ЦСКА, но ако срещу себе си „Армейците“ имаха тим, който не го бе страх да играе футбол и да бави играта при 0:0, крайният резултат можеше да бъде съвсем различен. И да, знам, че е рано. Сезонът тепърва започва и всеки е невинен до доказване на противното. Но поглеждайки историята през последните години и ще видим, че в началото на всеки сезон е едно и също. Взимат се куп свободни агенти от чужбина с надеждата, че все някой ще го бива и после ще бъде продаден за торба пари. В Ловеч това си е успех, в София е трагедия. Който не го е разбрал след 6 години, едва ли ще го разбере и за 106!

Но да се върнем на снимката, която наистина говори повече от всичко. В началото на вторите 45 минути Саша Илич пусна в игра новопривлечения хаитянин Дюкенс Назон. Същият този, който в дебюта си срещу Гьорче Петров изкара 59 минути, игра с топката 10 пъти и в 5 от тях я загуби. Потресаващо, нали? Според птичките в „Борисовата“, същият бил пристигал с наднормено тегло и още не бил в опитамлна форма. Класика в жанра отвсякъде. Вчера таранът замени Калоян Кръстев, а секунди след влизането си в игра режисьорът на прякото предаване показа въпросния кадър от снимката. А именно – фен на ЦСКА, който проверяваше на телефона си кой точно е този Дюкенс Назон. Няма да ви занимавам с визитката му, защото не си заслужава. Точно както не си заслужаваше и това, което последва. Нападателят сбърка при почти всяко свое отиграване, даде няколко грешни и безмислени паса, получи чудесен извеждащ пас от Маурисио Гарсес, но не успя да си спре топката. И общо взето това за 40 минути.

Такива като Назон станаха синоним на управлението на Гриша Ганчев. Не че преди него на „Армията“ не акостираха всякакви бездарници от всички точки на планетата. В края на миналия сезон уж бе обещано, че се спира с вялите трансфери и че ще се поеме коренно различен път. Два месеца по-късно виждаме, че думите и действията отново не резонират едни с други. Меко казано спорни чужденци продължават да акостират в 31-кратните шампиони, получават неадекватно високи заплати и кучетата си лаят, а керванът си върви ли, та върви…

Единственото, на което милионите болни привръженици на ЦСКА могат да се надяват е, че Саша Илич ще продължи да разчита на български момчета, които се борят. Те не са кой знае колко по-класни от чужденците, често пъти дори са под тях, но ако искаме футболът в България да върви, това е НАЧИНЪТ! Като на младите се дава шанс и се работи по израстването им. Те поне разбират какво се пее от трибуните и им е гузно… Другото е държане за оня работа, „играйкане“ и пародийни  Q&A интервюта по клубния канал!

Видяно 21 пъти
Божидар Тодоров
Божидар ТодоровБожидар е работил дълги години в спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт. Неговите публикации са известни още, когато имаше Еврофутбол и сп. МеридианМач
Коментирай

Няма коментари.