И Абърдийн увековечи Сър Алекс Фъргюсън

0
Алекс Фъргюсън
Снимка: Twitter

Кариерата на Алекс Фъргюсън е толкова грандиозна, че вече му е издигнат и втори паметник. Великият шотландец бе увековечен на „Олд Трафорд“ през 2012 г., а сега бе почетен и в Абърдийн. Когато 80-годишният треньор излезе от трибуните, феновете го аплодираха бурно, след като преди това билетите за церемонията бяха разпродадени светкавично.

Кулминацията на празника беше откриването на паметника, като Фъргюсън го направи лично. Монументът, на който е изобразен младият треньор, отразява и всички успехи на неговия период в Абърдийн: 3 шампионски титли, 4 Купи на лигата и Купата на страната, Купата на носителите на купи и Суперкупата на УЕФА в Европа. Всички от 1978 до 1986 г.

Оттогава Абърдийн никога повече не е блестял в европейските турнири не е печелил титла на Шотландия. Преди Фъргюсън те са печелили титлата в лигата само през 1955 г. След ерата на Фюргъсън в Абърдийн пък само Селтик и Рейнджърс са ставали шампиони на Шотландия. Така, вече почти 40 години, никой не е успял да повтори това, което направи Фъргюсън – да разбие хегемонията на клубовете от Глазгоу. Сега Абърдийн е на осмо място от 12 отбора и дори не мечтае за титлата в лигата. Ситуацията беше приблизително същата, когато младият Фъргюсън се присъедини към клуба в края на 70-те години.

„Феновете бяха щастливи, ако печелехме по един трофей на всеки шест години: Купата на лигата или Купата на Шотландия. Това се счита за успех! Много играчи играеха за заплата, но никой не мечтаеше да спечели лигата“, спомня си бившият играч на Абърдийн Гордън Страхан в документален филм за Фъргюсън.

Абърдийн нямаше база и клубът тренираше в парка пред стадиона. Както си спомнят играчите, това не е било много удобно, тъй като преди тренировка трябвало да почистят тревата от кучешките отпадъци. Понякога тренировките се премествали на паркинга или на плажа, но край морето трябваше да приключват, когато приливът навлизал. Първоначално Фъргюсън не харесвал отношението на отбора. 

„Първият път, когато играхме на „Айброкс“, измъкнахме равенство в последните минути. Играчите празнуваха, скачаха из съблекалнята, но аз се зачудих: „Чакайте, какво празнувате? Това е само равенство!“ За мен мач без победа е просто загуба на време. Вместо да „внасям в екипа манталитет на победител“, винаги предлагах проект, който ще работи – и ще даде резултати. Трябваше да заслужиш правото да станеш играч на Абърдийн при мен. Тренировката, скоростта на вземане на решения, нивото на концентрация – ако го правите правилно, психологията ви се подобрява.“, връща се назад във времето Сър Алекс.

Фъргюсън заменя в Абърдийн Били Макнийл, който преминава в Селтик. Фъргюсън вече е имал четиригодишен треньорски опит в Сейнт Мирън, но е уволнен след скандал с ръководството. Всичко завършва в Комисията по труда, където бъдещата легенда е описана като човек без опит, талант и треньорски умения. 

В Сейнт Мирън Фъргюсън подмладява отбора без много пари, повишава посещаемостта на публиката 10 пъти, извежда отбора до елитната шотландска дивизия и спасява клуба от изпадане, но това не е достатъчно за опитните играчи на Абърдийн. Те не го вземат на сериозно в началото, но Фъргюсън бързо им показва кой ще командва и за осем години пренаписва историята на клуба.


Видяно 34 пъти
Петър Недков
Петър НедковПетър Недков е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.