Грешките на Димитър Бербатов

0
димитър бербатов
Снимка: lap.bg

Конгресът на Българския футболен съюз премина и очаквано Борислав Михайлов ще ръководи футбола ни още четири години. За разлика от други път, обаче шефът на родната централа бе „на косъм“ да загуби. Едва няколко гласа надделяха в негова в полза срещу Димитър Бербатов.

Хубав или лош Михайлов ще продължи да управлява, а клубовете нямат право да кажат дума против него – все пак сами са си го избрали.

Бившият национал Димитър Бербатов бе много близо до победата, но някои дребни камъчета обърнаха каруцата на Трите коня, както сами се нарекоха те. Дали един глас е броен или не, дали това е щяло да промени резултата – това ще каже съда. Но Митко допусна няколко грешки и трябва да ги осъзнае.

Първата и най-важна – прекалено късно Стилиян Петров се включи. Да, преди това публикува два-три поста в социалните мрежи, но президентите на клубовете от аматьорските нива грам не се вълнуват от промяна през социалните мрежи от глас от над 2000 км. Стилиян безспорно, без да се обиждат Мартин и Бербатов, е най-уважаваният, харизматичен и неопетнен от тримата. Стилиян е единственият, който е обичан и от „червени“, и от „сини“, и от пловдивските фенове, и от варненските, и от всички други. Като цяло ситуацията е като в сериала за Реймънд – Всички обичат Стилиян. Той е и човекът с най-много опит на ниво извън терена. Той е човекът, срещу когото няма нито един компромат, няма нито един скандал срещу името му. Говори най-умерено и умно, ползва се с най-голямо уважение. Стилиян трябваше да бъде на първа линия, да разговаря с клубовете, да разкрива идеите. И вероятно ако самият той беше кандидат за президент, щеше да празнува вече с новия си пост. Бербатов и Мартин също са уважавани, но и доста недолюбвани, а също така и със скандали около себе си. Мартин винаги е стоял далеч от случващото се в родния футбол, а изчезналите 4 млн от банковата му сметка определено не повлияха за положителната му репутация. Човек, който не може да опази парите я собствената си сметка… Бербатов пък винаги ще бъде укоряван за начина, по който приключи с националния отбор, както и с надменното си в много случаи поведение.

Това е и грешка номер 2. Бербатов така и не осъзна, че президентът на Левски и този на Червен трактор (Бинкос) имат еднакъв по тежест и значение глас. От споделяните видеа за срещите ясно правеше впечатление, че Бербо се държи с тези хора като с някакви по-нисши от него. Така и не спря да им се кара, докато дърпаше лекции как трябва да има промяна и докато представяше програмата си. В повечето случаи той изглеждаше като учител, който се кара на децата, че не са написали домашното си. Уви, насреща си има мислещи хора, които няма как да приемат с добро око поведението му.

Грешка 3 – хора от сегашното ръководство и от БФС и изведнъж отидоха при Бербатов в опит да свалят хората, за които и с които са работили. Това се описва с една проста дума, която никой не обича – предателство. Ненапразно Боби Станков и Петър Величков отнесоха най-много огън и жупел. И остана горчивия привкус. А дали нямаше да направят същото, ако не им хареса при президент Бербатов? Дали нямаше да подлеят вода и на него след време? Предател веднъж, предател завинаги. Така казват мъдрите хора. Може би Бербатов се опита да свали Боби по начина, по който Михайлов свали покойния Иван Славков? Но тогава легендарният вратар го направи много мъдро и всички разбраха за това едва в деня на изборите. 

Ясно е, че Боби Михайлов започва последен мандат като шеф на БФС. Ясно е, че една ден Бербатов ще управлява футбола ни. Но е и ясно, че трябва да промени някои неща.

Видяно 28 пъти
Коментирай

Няма коментари.

Слави Янакиев

Слави Янакиев