Букмейкър на месеца
100% до 300лвРЕГИСТРАЦИЯ
18+ ВАЖАТ ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ
100% до 300лв
Букмейкър на месецаБукмейкър на месеца
РЕГИСТРАЦИЯ
18+ ВАЖАТ ПРАВИЛА И УСЛОВИЯ

Голдън Стейт нямат шанс, ако Клей Томспън не се събуди

0
клей томпсън нба

Големите играчи винаги се разпознават по това какво правят на голямата сцена. Тогава, когато светлините са най-ярки и потта не спира да гори очите ти. Редовният сезон в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада ражда звезди, но мястото на иконите и легендите са плейофите.

Тазгодишното издание на финалите в НБА не разочарова. Двата най-добри отбора на изток и на запад се изправят един срещу друг, а баскетболът от първите три срещи отговаря на високите стандарти зададени през сезона и от Бостън, и от Голдън Стейт. Селтикс успяха да откраднат домакинското предиство още в първата среща след една изключително луда и странна последна четвърт в най-трудната и негостоприемна арена. Мач номер две бе изцяло доминиран от домакините, а в мач номер три защитата на Бостън бе окрилена от домакинската подкрепа в „Ти Ди гардън“ и Маркъс Смарт и ко позволиха на най-опасният тим в нападение да вкара 100 точки.

Ще бъде пресилено ако кажем, че Уориърс не се представят на нивото си. Стеф Къри бележи по 31.3 точки средно на мач в първите три срещи, а стрелбата му от далечно разстояние е 0.486%. И всичко това при положение, че цялата защита на Селтикс се върти само и единствено около нисичкия гард. Големият проблем пред Стив Кър е непълноценното използване на Клей Томпсън. Човекът, който може да промени посоката на вятъра. Най-важният и същевременно скрит коз на отбора от Сан Франциско.

След първите три мача, два от които домакински, Клей има следните показатели – 17 точки средно на мач, 2.7 борби, 0.340% успешна стрелба от игрището и 0.321% успешни тройки. Крайно незадоволително за втория най-опасен играч на Уориърс. През годините Клей се доказа нееднократно като най човека, който вади картофите от жарта, когато Стеф има слаба вечер в нападение, а Дреймънд Грийн прави всичко друго, но не и да защитава.

Във финалната серия през 2015-та Клей реализира 15.8 точки и 1.3 кражби средно на мач. През 2017-та 16.4 точки и 0.440% успешна стрелба от паркета, а при последната титла от 2018-та 16 точки средно на мач и 3.8 борби. Цифрите и децата никога не лъжат, но те могат да изкривят истината. И в трите шампионски сезона на Уориърс Клей е третият най-резултатен играч. Сега обаче го няма Кевин Дюрант и именно Томпсън трябва да се нагърби с тежката раница. Всичко под 25 точки на мач от тук до края на серията ще означава, че Клей се е издънил и не е спазил своята част от уговорката със съотборниците си.

Този отбор на „войните“ е далеч по-разностранен като изпълнители и в двете зони на играта, но това, с което Бостън до момента печели серията е играта в подкошието. Играчите на Име Удока улавят по 43.4 борби на мач, докато Уориърс се задоволяват с 37.3. И това е съвсем нормално, имайки предвид по-ниската петица на Голдън Стейт и философията им на отбор, който живее и умира от тройката. Бостън не прави нищо повече от минимума и засега това се отплаща. Наситеност в боята и вадене на топката от ръцете на разпределителя.

Мерникът на Томпсън не е калибриран и ‘двойката’ на Уориърс пропуска чисти стрелби от средно и далечно разстояние. Динамиката в нападението на Уориърс е там, но изпълнението на бойните задачи не се получава. Естествено, своята ефективност трябва да вдигнат и играчи като Дреймънд Грийн и Джордан Пуул, който бяха феноменални в плейофите досега. Едва ли има по-добър играч в цялата лига от Клей Томпсън в бързата стрелба с максимум един дрибъл, но засега „тостера“ замерва коша с тухли, а не с красиви параболи и „nothing but net“.

Видяно 21 пъти

Автор

Божидар Тодоров
Божидар ТодоровБожидар е работил дълги години в спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт. Неговите публикации са известни още, когато имаше Еврофутбол и сп. МеридианМач
Коментирай

Няма коментари.