Една година от смъртта на Диего Армандо Марадона

0
диего марадона

Днес, 25-ти ноември 2021-ва, се навършва точно една година от кончината на един от най-знаменитите футболисти, които някога са прекосявали линиите на игрището – Диего Армандо Марадона. Точно преди 365 дни от този свят на 60-годишна възраст почина спортист, който бе олицетворение на цяла една футболна епоха. Най-голямата гордост на аржентинския футбол и Полубог в Неапол.

Легендата се спомина след кардиореспираторен арест, дни след като бе опериран за отстраняване на кръвен съсирек от мозъка в следствие на падане. Последните две десетилетия от живота на футболната икона бяха белязани от последиците от злоупотребите му с наркотици, проблемите със сърцето в следствие на наднорменото тегло и алкохола, а за съжаление, Дон Диего и на старини продължаваше да води не особено здравословен начин на живот.

Времето си лети. Една година без Марадона, а всякаш цяла вечност. Въпреки че не съм имал късмета и възможността да наблюдавам гения на живо, за него съм слушал и чел достатъчно. Бил е фамозен играч. Той и Мишел Платини са двамата футболисти, които са белязали с присъствието си футбола през 80-те години на миналия век. Историческо си остава представянето му на Световното в Мексико през ’86-та, когато повежда страната си към втора световна титла.

На клубно ниво Дон Диего няма КЕШ, няма и Златна топка. Това обаче едва ли има значение, имайки предвид харизмата му и доминацита му на терена в години, в които футболът е бил далеч по-твърд от наши дни, терените на водещите европейски грандове са били на ниво Втора лига в България през 2021-ва и самият спорт не е бил толкова комерсиализиран.

Той променя играта и я оставя на две нива по-нагоре от това, което заварва. В Неапол Диего Марадона се ползваше със статут на Исус Христос, даже може би повече. След кончината му стадионът на наполи бе прекръстен на него, а сезон по-късно „сините“ гонят първа титла на Италия от 1990-та насам. Именно Марадона променя футболната култура на „Партенопейците“ в края на ’80-те. С Диего в отбора си Наполи печели единствените си две титли на Италия и Купа на Уефа. 7 месеца след смъртта му Аржентина с Лео Меси спечели и 15-та си Копа Америка. Първата от 1993 г. насам.

Всеки, който е стъпвал в южния италиански град през живота си няма как да не е чувал песничката „Oh Mama Mama Mama, Ho visto Maradona“ (О мамо, мамо, мамо, Аз видях Марадона). Рефрен, който най-точно изобразява какво точно е значел Марадона за футбола и как един човек символизира цяла едно поколение. И с доброто, и с не чак толкова доброто…

Почивай във вечен мир, Дон Диего!


Видяно 6 пъти
Божидар Тодоров
Божидар ТодоровБожидар е работил дълги години в спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт. Неговите публикации са известни още, когато имаше Еврофутбол и сп. МеридианМач
Коментирай

Няма коментари.