Душан Влахович не е достатъчен за промяна в Ювентус

0
душан влахович

Делят ни броени часове или дни до официалното представяне на сърбина Душан Влахович като играч на Ювентус. Италианските и световните медии не спират да алармират в последните дни и седмици, че 21-годишният нападател на Фиорентина е сигурно ново попълнение на „Старата госпожа“ и по всичко личи омразата между флорентинци и торинци ще става все по-голяма и по-ожесточена.

Едва ли има фен на „Бинаконерите“, който да не е доволен от този трансфер. Влахович има потенциал да се превърне в най-добрия нападател в света и някой ден да донесе няколко Златни топки. Балканецът е безспорен талант и в същото време вижда играта като 35-годишен ветеран, което е рядкост. В медиите се върти цифрата 75 милиона евро. Страшно много пари за 21-годишен футболист, но няма съмнение, че 38-кратните първенци на Италия ще имат много ползи от Влахович.

Това обаче няма да е достатъчно, за да започне Юве да играе красив и атакуващ футбол. Хората са го казали отдавна – птичка пролет не прави, а в Юве има не повече от 4-5 сладкопойни чучулиги. Нападението на торинци е от световна класа – Пауло Дибала, Федерико Киеза, Федерико Бернардески, Алваро Мората, Деян Кулушевски, а сега и Душан Влахович. И ако един от Кулушевски и Мората е сигурен пътник в следващите дни, то Киеза ще се завърне в игра чак следващия сезон. И тук идва един изключително важен за бъдещето на Ювентус въпрос – какво става с новия договр на Пауло Дибала?

Аржентинецът и ръководството са в задънена улица, а хората с парите изглежда не дават всичко от себе си, за да задържат номер 10! Преди седмици един от шефовете каза, че Дибала трябва да си заслужи 10-те милиона евро годишна заплата, а сега изведнъж се вадят 75 милиона за единичен трансфер? Нещо в логиката на торинци куца…

И ако приемем: 

– че Андреа Аниели и хората около него проумеят, че Дибала е жизнено-важен за прогреса на Юве и желанията на южноамериканеца бъдат удовлетворени;

– Влахович се впише чудесно и заформи атомно партньорство с Дибала и Мората/Кулушевски и Мойс Кийн;

… то другите три линии в играта на Ювентус остават големият препъни камък. Застаряващите майстори Джорджо Келини и Лео Бонучи ще трябва да бъдат заместени от Матиас Де Лихт и Даниеле Ругани, но и това ще отнеме време. Халфовата линия на „Бинаконерите“ е меко казано посредствена, а по този начин Скудето не се печели, камо ли Шампионска лига. Липсата на креативност в центъра на терена и отказа да се играе малко по-рисковано и нестандартно обричат Юве на посредственост за дълги години, а това изобщо не приляга на един от най-важните клубове в Европа.

Вратарския пост също трябва да бъде преразгледан. Ювентинци изпуснаха шанса да привлекат Джанлуиджи Донарума през миналото лято и през следващите летни месеци задължително ще трябва да търсят нов номер 1, който да бъде сигурен и надежден избор за следащите 7-8 сезона.

Интересно ще бъде да се види как Масимилиано Алегри ще внедри Влахович в дефанзивно ориентирания си футбол. Юве не може да организира бързо атаките си, голяма част от набезите за атаки се провалят малко след центъра, защото подпомагането и фланговете същестуват само на теория. Офанзивните играчи на Юве ще се нуждаят от много захранване и сигурност в задни позиции, а нито едното, нито другото е налично към този момент. И това ще ви го потвърди всеки, който е наблюдавал поне 5 мача на „Старата госпожа“ през този сезон.

Добрите дни за Юве би трябвало да предстоят, но дъждът още не е отминал. Пасивният и залагащ на сигурното футбол, който Алегри налага на своите възпитаници ще ги лимитира до такава степен, до която те самите не вземат диригенксата пръчка в свой ръце. С хора като Дибала, Киеза, Бернардески и Влахович оркестъра ще свири перфектно. Да видим обаче ще има ли кой да ги закара на сватбата и по-важното, да ги върне оттам.

Видяно 21 пъти
Божидар Тодоров
Божидар ТодоровБожидар е работил дълги години в спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт. Неговите публикации са известни още, когато имаше Еврофутбол и сп. МеридианМач
Коментирай

Няма коментари.