Другият Къри, който сложи Филаделфия на раменете си

0
сет къри

Едва ли има човек, който да не знае или поне да не е чувал за Стеф Къри. Нисичкият гард на Голдън Стейт Уориърс, който промени играта наречена баскетбол завинаги. Високият 191 см играч, който е трикратен шампион на НБА, двукратен MVP на лигата и скорошен най-точен стрелец зад линията за три. 33-годишният Стеф Къри прави нов силен сезон и е главната причина мнозина да слагат „войните“ сред фаворитите за финал на запад. Но сезонът е дълъг и тепърва започнал. А и „Шеф“ Къри не е тема на разговор в тази статия.

Тук става въпрос за онзи, другия Къри, който също е на път да превземе не само Филаделфия 76ърс, но и цялата източна конференция. По-малкият брат на Стеф бе дълги години в сянката на мега звездния си брат, но продължи да работи усилено и да търси своето място под слънцето. И след 7 сезона и 6 различни отбора, изглежда Сет Къри най-накрая се установи като сериозно име в НБА.

„Във Филаделфия винаги е слънчево“. Изключително забавен сериал, препоръчвам го на всеки. Но в баскетболно отношение в „града на братската любов“ от много време не е било слънчево. Особено през последната половин година. „Процесът“, който бившият изпълнителен директор на 76ърс Сам Хинки стартира, бе на път да се разпадне. Дълги години посредственост и планирани загуби за по-високи позиции в драфта се отплатиха с изборите на Джоел Ембийд и Бен Симънс. Двамата трябваше да заведат „Фили“ в обетованата земя, но вторият се оказа психически негоден за НБА. Симънс и драмите около него костваха място на Филаделфия в миналогодишните финали на изток. Австралиецът така и не се научи да стреля от разстояние 5 метра и повече от коша, а в днешния НБА това е… немислимо. Най-меко казано.

Симънс се изпокара с ръководството и Док Ривърс и публично изяви желанието си да напусне. Но това се оказа проблем за Фили, които трябва да намерят две неща: адекватен заместник на позицията пойнт гард и адекватен трейд за Симънс, но и двете са много трудни за постигане. Бен е изключителен баскетболист във всяко едно друго отношение, но лабавите му нерви и липса на лидерски качества го правят не особено желан.

И докато всички предричаха поредния загубен сезон без Симънс начело на атаката на „Фили“, то отнякъде се появи Сет Къри. Същият този Сет Къри, който в момента е втората (а понякога и първата) причина за лидерската позиция на 76ърс в източната конференция. Филаделфия започна сезона по перфектен начин – 7 победи и 2 загуби. И докато Ембийд си е Ембийд, претендент за приза MVP, то първоначалния успех на Филаделфия нямаше да го има, ако не беше Къри. Сет Къри.

17.1 точки средно на мач, 3.4 борби и 0.537% успешни стрелби за три. Къри е несменяем титуляр и играе по 32 минути средно на мач, а нападението на „Фили“ изглежда много по-опасно с него в стартовата петица. Док Ривърс умее да разпределя офанзивата на отбора и да балансира чудесно атаките, а с Джоел Ембийд в подкошието, животът на Къри става още по-лесен за него.

Сет получи нужната свобода на действие и това е видно във всеки един мач. Вчера именно той бе водещ реализатор при победата над Детройт с 109:98. Къри вкара 23 точки и диктуваше темпото на игра не само на Филаделфия, но и на целия мач. Бързата му мисъл и бързите му крака са главна причина 76ърс да са номер едно в един от най-важните показатели в лигата – 0.493% успешна стрелба от игрището. Бързата транзиция от защита в атака е неразагадаем ребус за противниковите защити и на моменти наподобява най-добрите години на Голдън Стейт. С Дюрант и Томпсън в рдиците на „войните“.

Целта пред „Фили“ през този сезон е една – финал в НБА. За последно това се случи през 2001-ва, когато друг нисичък гард пое отбора на рамене и му осигури летен баскетбол. Алън Айвърсън си остана легенда на НБА, но без пръстен на ръката си. Този отбор на Филаделфия не трябва да поватря грешките от близкото и далечно минало, защото още едно пропиляно поколение на топ баскетбол ще бъде трудно за преглъщане от едни от най-темпераментните фенове зад океана.

Видяно 27 пъти
Божидар Тодоров
Божидар ТодоровБожидар е работил дълги години в спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт. Неговите публикации са известни още, когато имаше Еврофутбол и сп. МеридианМач
Коментирай

Няма коментари.